Otvoren 6. Karlovački salon arhitekture; Arhitekti ne bi trebali težiti samo velikim projektima

KARLOVAC – Što su karlovački arhitekti stvarali, što smišljali, što projektirali, a što realizirali u vrijeme krize, zainteresirani su mogli vidjeti na 6. Karlovčakom salonu arhitekture, koji je otvoren sinoć u prostorijama Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovca u Banjavčićevoj 8. Na 6. Karlovačkom salonu arhitekture izloženi su radovi i projekti iz perioda od 2011. do 2013. godine. Svoje radove izložilo je osam arhitektonskih biroa i ovlaštenih ureda arhitekata.


– Mislim da, ipak, unatoč krizi, izložba pokazuje da radimo, da smo žilavi, da se držimo i da se ima što vidjeti, rekla je Tatjana Basar, predsjednica Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovca.


a2

Basar se osvrnula na krizu koja je pokosila i ovaj sektor.


– Znate i sami da u Karlovcu nema puno dizalica, svega ih je nekoliko u gradu. Tako da evo svi željno čekamo gradske vlasti i spretnost u korištenju EU fondova jer znamo koje su potrebe u arhitekturi u gradu Karlovcu. Nedostaje nam dječjih vrtića, škola, točnije jednosmjenske nastave da ne kažem svih ostalih kulturnih i javnih sadržaja. Svi očekujemo da se nešto pokrene i da posla za sve bude više, naglasila je.


Po njenim saznanjima, iako je taj sektor pogodila kriza, na Zavodu za zapošljavanje nema arhitekata, većina ih radi u Karlovcu i Zagrebu.


a3

Na karlovačkom području ima 15 – ak arhitektonskih biroa, a još ima priličan broj geodeta i građevinara. Karlovačko Društvo arhirtekata, građevinara i geodeta broji 150 članova.


Sad kad je Hrvatska dio Europske unije domaći arhitekti se moraju izboriti na velikom tržištu pa će se možda cijeli njihov posao morati preorganizirati.

 

– Čini mi se da ćemo se za neke veće projkete morati udruživati i nastupati zajedno, kaže Basar.

Govoreći o postojećim nedavno realiziranim projektima Basar je naglasila da u Karlovcu ima lijepih primjeraka stambene i industrijske arhitekture, trgovačkih centara, ali je dodala da arhitekti iz Karlovca, u nedostatku posla na karlovačkom području, projektiraju i u drugim gradovima.


– I ono što sam pokušala u uvodu kataloga izložbe reći, možda mi arhitekti ne bi trebali težiti samo velikim projektima jer i u malima možemo dati ono nešto najbolje. Ako svakom poslu pristupamo ozbiljno onda se ti mali pomaci te sitne stvari u prostoru na našim trgovima, ulicima ili zgradama vide, zaključila je Basar.


a4