gv_gimnazija

KARLOVAC – Karlovačku Gradsku vijećnicu danas su zauzele tri nove stranke – Demokratska liberalna koalicija mladih intelektualaca javnog interesa, Nezavisna liberalna organizacija i Karlovačka stranka zwei. Nije došlo do svrgavanja lokalne vlasti, već je u sklopu projekta Zaklade Friedrich Ebert Gimnazijalcima pružena prilika da gradonačelniku Damiru Jeliću postave pitanja.

Za odgovore na šest pitanja na “aktualcu” potrošeno je sat vremena, a ako ste mislili da se radilo o dječjoj šali, prevarili ste se. Naime pitanja su se odnosila na izgradnju pločnika u Tuškanovoj ulici, izgradnju vrtića na Švarči, projekt Muzeja na Turnju, rad Savjeta mladih, proračunskim sredstvima za mlade umjetnike, te mlade poduzetnike.

Osim toga mladi Gimnazijalci predložili su i dodatne kriterije za dodjelu stipendija, novitete u turističkoj promociji Karlovca, te izgradnju novih reciklažnih dvorišta.

Gradonačelnik je čitavu situaciju shvatio prilično ozbiljno i na svako pitanje odgovarao je po nekoliko minuta i pokušao objasniti rad Gradskog vijeća i gradonačelnika mladim Karlovčanima.

Ovo je prvi puta da se u Karlovcu provodi ovaj projekt, a u Hrvatskoj se slični projekti provode punih šest godina. Ideja je potekla iz Njemačke, gdje se mladima ovakvim načinom rad gradskih vlasti približava punih 15 godina, kaže voditeljica projekta Blanka Smoljan.

Na početku mladi znaju da nešto žele mijenjati, no ne znaju što, nakon tri dana rada, njihove ideje postaju konkretne, a na ovakav način učimo ih da moraju biti aktivni građani i sudjelovati u životu svog grada, dodaje Smoljan.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/gv_gimnazija_galerija/*{/rokbox}