KABA

ZZJZ: Igralište u Drežniku predstavlja rizik za zdravlje

KARLOVAC – Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije obavio je epidemiološki izvid na dječjem igralištu u Drežniku, gdje su ih pozvali zabrinuti građani. Naime, stanovnici okolnih ulica oko poznate “materijalke”, u kojoj se nalazi igralište, već se neko vrijeme žale na nesnosan smrad i fekalije koje su nakon posljednjih poplava izlivene po cijelom terenu.

Epidemiolog dr. Zvonko Anušić i sanitarna inženjerka Sanja Pešut u svom izvidu su ustanovili da je sve što su građani govorili istina. Na samom dolasku primjetili su neugodan miris po fekalijama, a na samom terenu su vidljive nakupine suhih fekalnih masa i raznog sitnog organskog i anorganskog otpada, posebno oko kanalizacijskih šahtova.

– Na jednom dijelu terena još uvijek je prisutna poplavna fekalna i oborinska voda dubine 10-15 cm, Na jednom kanalizacijskom šahtu je pomaknut poklopac i iz njega se širi neugodan miris, a postoji mogućnost ozljeđivanja zbog pada u šaht u kojem je kanalizacijska fekalna masa, stoji u priopćenju Službe za epidemiologiju.

Zavodov tim je upozorio da sadašnje stanje dječjeg igrališta i okolnog zemljišta predstavlja rizik za zdravlje i postoji mogućnost zaraze ako se dođe u kontakt s prisutnim fekalnim i drugim otpadnim masama na igralištu.

– Zbog svega navedenog preporuča se obaviti sanaciju terena i to najprije mehaničko uklanjanje fekalnih i drugih prisutnih otpadnih masa s igrališta i okolnog terena. Zatim je potrebno dobro isprati vodom asfaltirane i druge površine koje se mogu isprati. Također se preporuča navesti zemlju oko šahtova gdje sada nedostaje. Nakon provedene sanacije terena može se pristupiti dezinfekciji terena koju treba provesti zbog izlijevanja fekalnih masa kao opću mjeru sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti, kažu u Zavodu za javno zdravstvo.

Uz to, poručuju iz Zavoda, kanal uz igralište je ustvari voda stajačica koja predstavlja idealno legalno komaraca i preporuča ga se larvalno i adulticidno tretirati sve dok se u njemu nalazi voda.