I ove godine 3,6 mil. kn za projekte energetske učinkovitosti

KARLOVAC – Grad Karlovac već dvije godine provodi razne projekte s ciljem poticanja održivog razvoja u području energetike i zaštite okoliša kroz korištenje obnovljivih izvora energije i uvođenje mjera povećane energetske efikasnosti u stambenim zgradama. Kako bi utvrdili zainteresiranost građana, vlasnika stanova i obiteljskih kuća na području grada Karlovca za provedbu ovih projekata i ove godine, organizirana je javna tribina na kojoj su predstavljeni programi koji bi Karlovčani mogli pomoći kod uštede energije.

Grad Karlovac već treću godinu zaredom razvija programe energetske učinkovitosti i već su prepoznate četiri aktivnosti. Grad tako potiče ugradnju kalorimetara i razdjelnika topline u stambenim zgradama, sufinancira ugradnju energetski efikasne stolarije i toplinskih ovojnica, te korištenje obnovljivih izvora energije, kao što su ugradnja solarnih panela i kotlova na biomasu.

Uskoro bi trebao biti gotov i pravilnik koji će regulirati natječaje za sve ove projekte. Prvi pravilnici trebali bi biti oni za sufinanciranje ugradnje kalorimetara, a kad budu završeni bit će dani na usvajanje Gradskom vijeću, nakon čega bi trebali biti objavljeni i prvi natječaji.

U Gradu su zadovoljni interesom Karlovčana za obnovljive izvore energije. Do sada su sufinancirali ugradnju solarnih kolektora na tridesetak obiteljskih kuća.

I ove godine za projekte poticanja energetske učinkovitosti osigurano je 3,6 milijuna kuna, a sredstva će čak biti veća kod projekata ugradnje kalorimetara.

tribina_energija