Stoljeće vodoopskrbe u Karlovcu – voda je na Borlinu potekla davne 1914. godine

KARLOVAC – Prije sto godina iz vodocrpilišta na Borlinu krenula je pitka voda kojom se Karlovčanima ostvarila želja – imati pitku vodu dopremljenu sustavom javne vodoopskrbe. Tim povodom, ali i povodom sutrašnjeg Svjetskog dana voda, tvrtka Vodovod i kanalizacija svečano je otvorila novouređeno vodocrpilište Borlin te prigodnu izložbu o stoljeću vodoopskrbe u Karlovcu.

Direktor ViK-a Ivan Mrzljak podsjetio je nazočne na razvoj vodoopskrbe u Karlovcu. Davne 1913. godine građani su se opskrbljivali vodom iz 53 bunara što nije bilo dovoljno. Još 1910. godine ugovoren je investicijski zajam čime je na Borlinu počelo pokusno bušenje, a analiza je pokazala da je voda iz zdenaca ispravna za piće. Početak javne odvodnje dugujemo i Dragutinu Gorjanoviću Krambergeru koji je na Borlinu obavljao istraživanja te zagovarao ovo mjesto kao vodocrpilište.

10. studenog 1914. godine stigao je zapisnik o pohvalbi, odnosno pozitivan tehnički pregled kojeg je tadašnje Gradsko zastupstvo prihvatilo osam dana kasnije te je krenula izgradnja gradskog vodovoda koja je koštala 406.405 kruna.

Karlovac se sve do 1949. godine opskrbljivao isključivo borlinskom vodom, a tada je krenuo daljnji razvoj sustava. Od početnih 16,5 kilometara vodoopskrbne mreže, danas je narasla na 650 kilometara, a od jednog borlinskog vodocrpilišta do današnjih šest, ispričao je direktor Mrzljak.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/100_godina_vodocrpilita/*{/rokbox}