Danom narcisa upozoreno na važnost ranog otkrivanja raka dojke

KARLOVAC – Pod motom “Cvijetom narcisa protiv raka dojke” danas je diljem Hrvatske obilježen dan posvećen oboljelima od raka dojke, bolesti koja je jedan od najčešćih uzroka smrtnosti žena i u Karlovačkoj županiji. Akcija Dan narcisa održana je danas i u Karlovcu, Dugoj Resi, Ozlju, Slunju, Vojniću i Ogulinu.

U znak podrške ženama oboljelima od raka dojke, ali i s ciljem podsjećanja svih žena na važnost ranog otkrivanja bolesti i značaj redovnih preventivnih pregleda, na dvije najfrekventnije lokacije u Karlovcu – na tržnici i na Korzu, danas smo mogli kupiti stručak narcisa, simbola borbe protiv ove opake bolesti.

Upravo karcinom dojke najčešći je karcinom u žena i po broju novooboljelih i po smrtnosti. Otprilike svaki četvrti tumor kod žena je rak dojke, a 16 posto svih žena umrlih od raka, umire od raka dojke. U Karlovačkoj županiji godišnje je oko 80 novooboljenih i čak 30-ak umrlih od ove vrste karcinoma, rekla nam je dr. Biserka Hranilović iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

Uspješnost liječenja ovisi o stadiju u kojem se rak otkrije. Postavljanje dijagnoze u ranom stadiju od presudne je važnosti za izliječenje. Zato se preporuča redoviti samopregled, ali i ultrazvuk jednom godišnje, već nakon 20. godine života. Naime, ukoliko se rak dojke na vrijeme otkrije, uspješnost liječenja prelazi 95 posto! Uz samopregled i ultrazvuk, nakon 40. godine života savjetuje se i mamografija jednom godišnje.

Inače, tijekom ove godine udruga Europa Donna Hrvatske nastojat će prikupiti sredstva za kupnju aparata za jednokratno zračenje – linearnog akceleratora, prvog takvog aparata u Hrvatskoj, koji bi oboljelim ženama omogućio manje agresivno zračenje od klasičnog.