KABA

Meteorolozi obilježili svoj dan

KARLOVAC – Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac danas je radionicama i predavanjima obilježila Svjetski meteorološki dan, Svjetski dan zaštite šuma i Svjetski dan voda. Svjetski meteorološki dan obilježava se u znak sjećanja na 23. ožujka 1950. godine, kada je službeno osnovana Svjetska meteorološka organizacija – međuvladina organizacija i specijalizirana agencija Organizacije ujedinjenih naroda koja okuplja 185 članica.

Učenici osnovnih škola i djeca iz karlovačkih vrtića mogli su danas od budućih meteorologa naučiti sve o meteorologiji i prognoziranju vremena. U karlovačkoj se školi obrazuje pedesetak budućih meteoroloških tehničara. Ovo je jedina takva škola u Hrvatskoj, a nakon nje mogu se dalje školovati za meteorologe, ali i svoje znanje primijeniti u nekim drugim zanimanjima.

Uz razne radionice, kvizove i druge aktivnosti, predavanje je održala i poznata sinoptičarka Dunja Mazzocco Drvar. Upravo kad je počinjalo predavanje vrijeme nam je pokazalo koliko može biti prevrtljivo, te je počela padati tuča.

Šumarska i drvodjeljska škola je ovom prilikom i nagradila najbolje fotografe koji su se prijavili na natječaj za najbolju meteorološku fotografiju. Na natječaj je prijavljeno 117 fotografa s više od 300 fotografija, a najbolju je uslikao Dubrovčanin Daniel Pavlinović.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/meteo_dan/*{/rokbox}