Radnici Adriadiesela prosvjeduju pred Ministarstvom gospodarstva

ZAGREB/KARLOVAC – Nakon gotovo tri tjedna štrajka, radnici karlovačkog Adriadiesela danas su prosvjedovali ispred Ministarstva gospodarstva u Zagrebu. Traže neisplaćene plaće, jer je posljednje što su primili bila polovica plaće za prosinac 2013. Dodatno su ogorčeni jer im nitko ne daje odgovor na pitanja o budućnosti tvornice i njihovih radnih mjesta.

Rad bez plaće je kazneno djelo, poručilo je stotinjak radnika Adriadiesela na prosvjedu pred Ministarstvom gospodarstva. Radnici traže smjenu uprave, te zahtjevaju ili spas tvrtke ili stečaj. Nedavno je zahtjev za preuzimanjem upravljačkih prava nad tvornicom uputila i Karlovačka banka, no, od vlasnika, Uljanika, Jadranskih ulaganja i Države, odgovor još nisu dobili.

Prijedlog je na današnjem prosvjedu dao predsjednik Sindikata metalaca Vedran Dragičević.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/adriadiesel1.mp3}

Radnici karlovačke tvornice za proizvodnju dizelskih motora i dijelova, i dalje su u štrajku, a zadnje što su dobili je pola plaće za prosinac.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/adriadiesel2.mp3}

Nadaju se da će u Ministarstvu imati sluha za njihove probleme. Sindikalni povjerenik Sindikata metalaca u Adriadieselu Dragutin Vuljanić je poručio da će čekati koliko treba da ih prime.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/adriadiesel3.mp3}

Iz Karlovačke banke su poručili da su i dalje zainteresirani za preuzimanje tvornice, no, da još uvijek nisu dobili nikakav odgovor u vezi njihova prijedloga. Kako doznajemo, novi sastanak Nadzornog odbora Adriadiesela trebao bi biti održan u srijedu, kada bismo možda mogli doznati planove vlasnika za ovu karlovačku tvornicu.