Ovrha nad župom: jedan dug narastao na 280 tisuća kuna, drugi se kreće oko 15 milijuna

BOSILJEVO – Župnik župe Svetog Mavre opata iz Bosiljeva, Josip Priselac danas je ostao bez namještaja i ostalih pokretnina koje su se našle na popisu imovine župe. U župnom uredu ostale su samo knjige te slike pape Franje i kardinala Josipa Bozanića. Ovo nije završetak priče, jer današnjom ovrhom naplaćen je tek dio duga.

Odlukom suda u Karlovcu od 5. rujna prošle godine provedena je ovrha u župnom dvoru. Popis pokretnina obavljen je 2. prosinca, a dug koji je sa početnih 100 tisuća narastao na 280 nije naplaćen niti ovom ovrhom, naime procijenjena vrijednost ovršenih stvari tek je 26 tisuća kuna.

Iznos je prevelik da bi ga župa mogla platiti, a dug je nastao prilikom izgradnje zvonika između 1999. i 2001. godine, kaže župnik Josip Priselac koji je u Bosiljevu od 2012. godine. Knjige ostaju, kao i stvari potrebne župniku za svakodnevni život.

Recimo kako su i nekretnine župe pod drugom ovrhom. Riječ je o dugu od gotovo 15 milijuna kuna koji je narastao od početnih 4 milijuna i vezan je uz račun jednog istarskog poduzeća. Župljani se ne moraju bojati da će ostati bez župnika, barem za sada.

Znate da se župnik premješta dekretom, za sada nije stigla nikakva informacija, mise ću služiti redovno, a sve što im je potrebno župljani mogu dobiti, kaže Priselac .

Recimo i kako je župa u Bosiljevu teritorijalno najveća u Zagrebačkoj nadbiskupiji, broji oko 800 vjernika, a još 200-injak ih ima u Prilišću, koje također spada pod ovu župu.

Namještaj koji je danas zaplijenjen bit će prodan na javnoj dražbi, koja još nije zakazana. Što će dalje biti, preostaje nam vidjeti, no u 500 godina postojanja ove župe nikad se nije dogodilo nešto slično.