KABA

Inovacije i tradicija u službi održivog razvoja poljoprivrede u Hrvatskoj

ZAGREB – Okrugli stol pod nazivom Inovacije i tradicija u službi održivog razvoja poljoprivrede u Republici Hrvatskoj uvod je u ovogodišnju izložbu inovacija Agro Arca. Osim o temama inovacija u poljoprivredi, obrazovanju poljoprivrednika, zaštiti domaćih proizvoda, riječi je bilo i o izlasku iz prehrambene ovisnosti u kojoj se Hrvatska nalazi.

Ova godina od strane Europske komisije proglašena je godinom Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, to nije slučajnost, jer poljoprivredna proizvodnja u Europi bazira se upravo na malim i srednjim obiteljskim gospodarstvima, a tim putem trebala bi krenuti i Hrvatska. Godišnje oko 11 milijuna turista posjeti našu zemlju, stoga je nužnost razvijati nove proizvode koji će zadovoljiti potrebe domaćeg stanovništva, ali i ljudi koji dolaze u Hrvatsku.

Hrvatska uvozi hrane u vrijednosti oko milijardu i 500 tisuća kuna godišnje, a proizvodi oko 50 % potrebne hrane,potencijali su veliki, o tome dovoljno govori podatak da je u našoj zemlji oko milijun hektara neobrađenih površina, koje bi već sutra mogle zaposliti dio vojske nezaposlenih građana, čulo se između ostalog.

Ogroman uvoz samo je jedan od brojnih problema, a primjer Miroslav Kovač iz Udruge OPG-a Hrvatske Život, daje kroz mljekare. Četiri od pet gospodarstva posljednjih je godina prestalo isporučivati mlijeko. Favoriziraju se veliki sustavi, što je pogrešno, jer moramo zaustaviti deficit hrane, a za obnovu radnih mjesta nisu potrebne velike investicije, smatra Kovač.

Stoga je novoosnovana udruga OPG-a Hrvatske Život napravila prijedlog od 14 mjera kojima se pokušava spriječiti nestajanje hrvatskog sela, jer nažalost na dobrom smo putu da nestanemo, kaže Kovač. Više o temama Okruglog stola možete pogledati u emisiji I kao inovacija koja je na rasporedu u četvrtak u 19,10 u programu TV4rijeke.