KABA

Može li i Karlovac postati poznat po energetskoj učinkovitosti?

GUSSING, KARLOVAC – Kako je austrijski gradić Güssing od mjesta s visokom stopom nezaposlenosti, nerazvijenom poljoprivredom, bez industrije, slabom prometnom povezanošću i potpunom ovisnošću o fosilnim gorivima, kakav je bio tijekom 90-tih godina, uspio postati svjetski poznat po korištenju obnovljivih izvora energije i energetskoj učinkovitosti, doznali su predstavnici lokalnih uprava, udruga i građana iz Karlovačke, Istarske i Sisačko-moslavačke županije koji su posjetili ovaj gradić u okviru studijskog putovanja u sklopu projekta „Lokalni Energetski Dijalog”.

Projekt zajednički provode Znanstveno edukacijski centar Višnjan, Društvo za oblikovanje održivog razvoja i udruga Zvono uz Kupu, u suradnji s lokalnim akcijskim grupama Vallis Colapis, Poreštine i Una, s ciljem uspostave javnog dijaloga između nevladinog sektora, jedinica lokalne samouprave i građana kroz razvoj lokalnih Akcijskih planova energetski održivog razvitka i povećanje svijesti javnosti o održivom energetskom razvoju. Financiran je od strane Europske unije.

Cilj putovanja bio je upoznavanje s novim tehnologijama i uspješnim modelom planiranja zahvaljujući kojem Güssing danas više ne poznaje problem nezaposlenosti i iseljavanja stanovništva, u tom je razdoblju otvoreno 50 novih tvrtki i 27 energetskih pogona koji koriste lokalne resurse, novih 1100 radnih mjesta, dok godišnji prihod od proizvedene energije iznosi 13 milijuna eura. Od potpuno nepoznatog i neinteresantnog gradića postali su turistička atrakcija koju godišnje posjeti preko 15.000 turista iz svih dijelova svijeta.