Na Mrežnici se rodila ideja o monografiji “Rijeke Hrvatske”

DUGA RESA – Monografija „Rijeke Hrvatske“, predstavljena je sinoć u Dugoj Resi u Demokratskom rasadniku. Predstavio ju je Tomislav Šolić, jedan od autora. Drugi autor je Goran Šafarek. Monografija je prigodno predstavljena povodom Svjetskog dana voda koji je obilježen 22. ovog mjeseca. Taj se dan, rekla je Mirjana Bašić, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice, u Dugoj Resi uvijek nastoji obilježiti jer je vrlo važna svjesnost u očuvanju vodnog bogastva. Također je napomenula kako Dugorešani itekako brinu o svom bogatstvu, prvenstveno Mrežnici.

Predstavljajući autora monografije Tomislava Šolića, Bašić je naglasila da ga je upoznala još prije dvadeset godina kad je on predstavljaući svoje Društvo za zaštitu voda i okoliša “Žabac” iz Zagreba skupljao potpise na peticiju za zaštitu rijeke Mrežnice. Bašić je dodala kako su nastojanja brojnih ekologa, te pojedinih političara za proglašenjem rijeke Mrežnice Reginonalnim parkom pala u vodu.

Hoće li to tako ostati, tek će se vidjeti jer sama rijeka Mrežnica još uvijek ima potencijal pa će ga možda neke buduće generacije prepoznati. A upravo je na Mrežnici sve počelo, rekao je predstavljajući monografiju Tomislav Šolić. Naime, ideja o važnom djelu koje temeljito opisuje obilježja svih naših rijeka od Dunava do Neretve, rodila se na Mrežnici.

mr

Mrežnica

– Knjiga je izdana još prije dvije godine, međutim kako smo mi zapravo pokrenuli jedan projekt, koji se zove isto kao i monografija, tako svako malo imamo izložbu fotografija, a onda tu izložbu redovito pratimo i promocijom knjige. Ako govorim o sebi osobno, Mrežnica je bila okidač za pokretanje cijelog projekta obzirom da ja jako dugo i jako puno provodim na Mrežnici. Goran više gravitira prema Panonskom dijelu Hrvatske, on je iz Koprivnice, on je dečko s Drave, rekao je.

Inače, o Mrežnici i njenim obilježjima, želja je autora, napraviti dokumentrani film.

mr2

U predvorju Pučkog otvorenog učilišta – Demokratskom rasadniku možete pogledati izložbu fotografija kojima je opremljena monografija “Rijeke Hrvatske”