Braniteljskim zadrugama prijeti gašenje

KARLOVAC / OZALJ / HRVATSKA – Promjenom Zakona o radu doći će do promjena u djelovanju Zadruga, naime upravitelji će prema novom zakonu morati biti zaposleni, odnosno svoju dužnost više neće moći obavljati volonterski. Predstavnici braniteljskih zadruga ogorčeni su jer smatraju da će velik broj zadruga biti ugašen.

Zakon o radu direktno se kosi sa Zakonom o zadrugama, koji kaže kako rad može biti volonterski, smatraju u braniteljskoj zadruzi Ideja. Naime upravitelji će morati ili zasnovati radni odnos ili po nekoj drugoj osnovi rješavati mirovinsko i ostala davanja. U Hrvatskoj je trenutno oko 500 braniteljskih zadruga, a većina ih pruža mogućnost radne terapije braniteljima oboljelim od PTSP-a Ova promjena došla je naglo i bez konzultacije sa Zadrugama, a u Karlovačkoj županiji broj braniteljskih zadruga trenutno je 30-ak, kaže upravitelj Zadruge Ideja Zlatko Grčić.

Velik dio zadruga, osobito onih orijentiranih na poljoprivrednu proizvodnju polovicu godine ulaže u svoj proizvod, te je stoga teško izdavajati za određene potrebe, stoga će nove promjene biti teške, no neizbježne. U Zadruzi Ideja nedavno je zaposlen jedan zadrugar, a novo zapošljavanje stvorit će probleme.

Zadruga Ideja djeluje od 2009. godine, a do sada su uspjevali preživjeti, stoga se nadaju da će i najnovije promjene Zakona proći bez većih posljedica po rad.

Kako bi animirali ostale da krenu u pozitivnom smjeru odlučili su organizirati i Sajam braniteljskih zadruga, a od njega neće odustati ni ove godine, jer sve više ljudi pokazuje interes, čak ni nepovoljni zakonski okvir neće zaustaviti njihov rad.