web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Glagoljica u Oštarijama

OŠTARIJE – Glagoljica je danas približena mještanima Oštarija, naime u organizaciji Društva prijatelja glagoljice i Dobrotvornog podupirajućeg društva “Bl. Ivan Pavao II” održan je tečaj ovog pisma. Osim samog pisanja, zainteresirani su imali prilike saznati više o povijesti glagoljice.

Misija Društva prijatelja glagoljice je njegovanje i populariziranje glagoljice, te prenošenje kulturne baštine mlađima i njihovo osvještavanje. Učenjem glagoljice učimo kako čuvati svoje, ali i cijeniti kulturu drugih naroda, stoga ne čudi da je interes velik, a u posljednje vrijeme prošlost i povijest, pa tako i glagoljica izazivaju zanimanje svih generacija, smatra tajnica Društva Jelena Vignjević. Mnogi glagoljicu vide kao hrvatsku posebnost, odnosno dokaz pripadnosti određenoj kulturi. Naglašen je interes za glagoljičnim pismom, čak više nego povijesti glagoljice, a Hrvatska ga koristi čak i kao prepoznatljivi turistički simbol.

Svi zaljubljenici u glagoljicu pozvani su da dođu na mjesečne tribine Društva na zagrebačkom Kaptolu, a više informacija možete pronaći na internet stranicama Društva.