ROZP pita potrošače: “Znamo li što kupujemo?”

HRVATSKA – Analizom žalbi potrošača, koji smatraju da su prevareni kod kupovine prehrambenih proizvoda utvrdili smo da su prevare hranom sve učestalije. Potrošači koji se žale na prijevare u pravilu nisu prilikom kupnje provjerili vijek trajanja, deklaraciju na proizvodu, kemijski sastav i slično, stoji u priopćenju koje potpisuje potpredsjednica Regionalne organizacije zaštite potrošača Mira Radić.

Praćenjem i istraživanjem tržišta stručnjaci otkrivaju da su najčešće prijevare današnjice kod prodaje maslinovog ulja, meda, začina, kave, riže, voćnih sokova…

MED je lako lažirati, kao i ostala prirodna sladila, pa proizvođači dodaju običan tekući šećer ili fruktozni kukuruzni sirup. Zato je najbolje kupovati ih izravno od proizvođača za koje znate da imaju košnice.

ZAČINI su često mješavina osnovnog začina i primjesa, kao što je zabilježeno dodavanje olova u paprike, mljeveni crni papar sadrži komadiće grančica i heljdinog brašna. Zato je najbolje kupovati začine u komadu koje možete sami samljeti.

Mljevena KAVA nerijetko sadrži i slatki krumpir, korijen cikorije ili prženi grah. I u ovom slučaju je najsigurnije kupiti kavu u zrnu.

VOĆNI SOKOVI umjesto pravog voća, kako je reklamirano, često umjesto soka određenog voća sadrže vodu, boju, šećer i slatke umjetne arome. Uočilo se da je npr. popularno krivotvorenje soka od šipka koji se često razrjeđuje sokom od grožđa ili krušaka.

ČAJU dodaju obično travu ili listove paprati.

PLODOVI MORA su visoko na listi prijevare jer se podvaljuje jeftinija riba umjesto skuplje. Ako je riba smrznuta teško je prije konzumacije uočiti razliku pogotovo ako je u nekom već specifičnom obliku spremnom za pripremu.

Kvaliteta EKSTRA DJEVIČANSKOG MASLINOVOG ULJA ugrožena je u cijelom svijetu. Kako prepoznati pravo? Ekstra djevičansko maslinovo ulje se zgusne kad je hladno. U hladnjaku bi trebalo postati mutno i zgusnuti se.

VOĆNI JOGURTI često uopće ne sadrže voće. Provjerite sastav namirnica na etiketi. Preporučamo vam da ipak sami napravite voćni jogurt sa svježim voćem i običnim jogurtom te ga zasladite medom.

ENERGETSKA PIĆA sadrže i po 500 mg kofeina i puna su šećera, tako da je puno bolja opcija za podizanje energije voda.

PRERAĐENO MESO kao što su hrenovke, salame, paštete, kobasice i slični proizvodi su proizvodi sa produljenim trajanjem. Nitrati koji se dodaju za održavanje boje i sprečavanje rasta bakterija povezani su s povećanim rizikom od raka debelog crijeva. Zato je potrebno gotovo potpuno izbaciti takve proizvode iz prehrane.