Karlovac prvi u Hrvatskoj dobiva ophodnju na nerazvrstanim cestama

KARLOVAC – Karlovac je prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo ophodnju nerazvrstanih cesta, pohvalili su se danas u karlovačkoj gradskoj upravi. Od sutra će, naime, na 600-ak kilometara nerazvrstanih cesta koliko ih ima na karlovačkom području, svakodnevno prometovati kvalificirani ophodari s posebno obilježenim vozilima, opremljenim kamerama, prijenosnim računalima, GPS-om, mobitelima, kompletima osnovnih alata te kompletima prometnih znakova i prometne opreme. Ophodarska služba formirana je u sklopu tvrtke Ceste Karlovac, a broji trojicu ophodara i tri vozila. Njihov rad Grad će godišnje koštati nešto manje od pola milijuna kuna, ispričao nam je Miloš Đanković iz gradskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo.

Uloga ophodarske službe bit će nadzor nerazvrstanih cesta i otklanjanje posljedica izvanrednih događaja, kao što su primjerice nedavno bile grane i drveće koje se pod težinom snijega i leda rušilo na prometnice. Kako bi se u rješavanju takvih problema izbjegla nepotrebna papirologija i građanima osigurala brza intervencija, u gradskoj upravi koristi se geoinformacijski sustav komunalne infrastrukture, na kojemu se radi već dvije godine, a u promet je pušten početkom ove godine.

– Znači, kada ophodari na terenu uoče problem, neki prometni znak koji treba popraviti, granu koja smeta, rupu na cesti, oni će na licu mjesta popraviti ono što mogu ili barem obilježiti područje. Ono što ne mogu sanirati na licu mjesta, javljaju nama u sustav i onda mi dalje šaljemo prema onima koji su nadležni – pojašnjava Đanković. Sustav je još u fazi dorade. Za sada nije moguća neposredna interakcija s građanima, ali i to je u planu.

Korisnost ovog sustava nedavno se pokazala u praksi, kod evidentiranja šteta od posljedica elementarnih nepogoda, kada je Grad Karlovac upravo zbog toga uspio brzo reagirati i snimiti situaciju na terenu. Također, rad Zimske službe zbog jasnog je pregleda stanja na prometnicama ove sezone bio efikasniji nego ranijih godina.

ophodari_2

ophodari_3