KABA

Kampanja “Čitaj mi” slavi prvi rođendan, u knjižnici zadovoljni rezultatima

KARLOVAC – Poznato je da čitanje pozitivno utječe na mentalni razvoj djece. Brojna istraživanja pokazuju da su djeca kojoj se čita od najranije dobi zainteresiranija za okolinu, brže uče, bolje se snalaze u komunikaciji, maštovitija su i samopouzdanija.

Upravo zato svake se godine na rođendan poznatog pisca bajki Hansa Christiana Andersena obilježava Međunarodni dan dječje knjige. Cilj je ukazati na važnost dječje knjige i potaknuti kod najmlađih ljubav prema čitanju. S istim je ciljem upravo iz karlovačke Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” pokrenuta nacionalna kampanja “Čitaj mi”, koja ovih dana slavi prvi rođendan.

Čitanje od najranije dobi, iznenadit će se mnogi, zapravo znači – čitanje od prvih dana. Kako bi se roditelje potaklo na glasno čitanje djeci i kako bi se potakla rana pismenost, karlovačka Gradska knjižnica nudi uslugu posudbe tzv. veselog ruksaka za djecu rane dobi i njihove roditelje.
– U njemu se nalaze slikovnice tematski vezane uz poznate bajke, gignol lutke u obliku glavnih likova iz bajki, stručna knjiga za roditelje o odgoju i zdravlju djeteta, letak o kampanji “Čitaj mi” i dnevnik dojmova u koji roditelji upisuju svoje doživljaje čitanja djetetu i igranja uloga – kaže Kristina Čunović, viši knjižničar i koordinatorica kampanje “Čitaj mi”.

Dobra je vijest da je kampanja “Čitaj mi” već u prvoj godini polučila odlične rezultate. Statistike pokazuju da je broj predškolaca učlanjenih u knjižnicu porastao za 30 posto. Tome je zacijelo pomogla i inicijativa “Bebe u knjižnici”, koja se provodi od 2009. godine, a do sada je u njoj sudjelovalo stotinjak najmlađih Karlovčana i njihovih roditelja.

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se od 1. do 3. travnja.

Današnji dan rezerviran je za radionicu izrade slikovnice za roditelje i najmlađu djecu u vrtiću Banija, sutra je na redu “Tulum slova u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice gdje će učenici Srednje škole Duga Resa naglas čitati pjesme uz igru svjetla i tame, a posljednjeg dana, u četvrtak, bit će održana radionica “Čitamo naglas” u Knjižnici i čitaonici “Švarča”.