Obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

KARLOVAC – Gostujući danas u Karlovcu profesorica na Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu Jasmina Frey Škrinjar kazala je kako autizam nije bolest, nego stanje koje traje doživotno. To je razvojni poremećaj koji se iskazuje u komunikaciji, socijalizaciji i ponašanju.

Inače, prof. Jasmina Frey Škrinjar danas je u Karlovcu bila gošća Udruge za djecu s poteškoćama u razvoju “Zvončići”. “Zvončići” su povodom sutrašnjeg Svjetskog dana svjesnosti o autizmu organizirali okrugli stol na kojem se razgovaralo o integraciji djece s teškoćama u razvoju u obrazovni sustav. Ovaj dogđaj bio je zanimljiv za brojne učitelje, profesore, odgajatelje i druge koji se susreću s takvom djecom, ali i za roditelje.


– Već 20 godina u Hrvatskoj po našim zakonskim propisima postoji mogućnost da se djeca školuju u redovitim uvjetima. Nažalost, s djecom s autizmom to ide puno teže nego s drugom djecom s razvojnim poremećajima, kazala je Frey Škrinjar dodajući kako je poznato da inkluzija nije samo priključivanje u razred jednog djeteta, već da su potrebne velike prilagodbe nastave, zahtjeva i načina ocjenjivanja.

Također je naglasila kako ipak nije sve na nastavnicima jer i oni bi trebali imati dobre preduvjete kako bi prilagodili nastavu takvoj djeci. Govoreći o razlikama u Hrvatskoj i svijetu kazala je kako ih u biti i nema, barem što se tiče znanja i nekakve tradicije.


– Naime, već 30 godina postoji centar i Udruga za autizam u Zagrebu. Međutim, ono što se u praksi dešava, na putu od spoznaja koje dobiješ na fakultetu pa do učionice ili skupine u kojoj se radi, puno toga se pogubi. U svijetu je već sasvim normalno da dijete s autizmom ide u redovnu školu, ali ta škola je u velikoj mjeri prilagođenija djeci s autizmom, smatra prof. Frey Škrinjar.


Na okruglom stolu još je rečeno da naša zemlja u odnosu na svijet dosta zaostaje po pitanju mogućnosti radnog osposobljavanja jer broj zaposlenih osoba s autizmom je nula posto, a upravo je taj podatak zabrinjavajući.


Inače, podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo govore da se u Hrvatskoj unatrag nekoliko godina povećala pojavnost autizma. Tako je trenutno u Hrvatskoj oko 12 tisuća mlađih osoba i djece s ovim poremećajem, a smatra se da je taj broj i daleko veći. Koliko je takve djece u redovitom školskom sustavu i vrtićima bit će poznato do kraja godine jer Edukacijsko – rehabilitacijski fakultet u Zagrebu provodi EU projekt kojim će se saznati točan broj djece iz autističnog spektra. Kako je kazala prof. Frey Škrinjar to neće ostati samo statistika, nego će na taj način lakše saznati nedostatke te onda stvoriti kvalitetne preduvjete za život, školovanje i rad osoba iz autističnog spektra.


Nakon okruglog stola u prostoru Gradske četvrti Švarča Dan svjesnosti o autizmu obilježen je druženjem svih sudionioka okruglog stola, a sve nazočne pozdravio je i gradonačelnik Karlovca Damir Jelić, koji je zajedno s predstavnicima Udruge “Zvončići” djeci iz obližnjeg vrtića podjelio balone s istaknutim znakom autizam.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/autizam_2014/*{/rokbox}