KABA

I ove godine neupisano će ostati 15-20 % predškolaca?

KARLOVAC – Roditelji koji žele da njihova djeca od 1. rujna ove godine krenu u vrtić ili jaslice, od idućeg ponedjeljka, 7. travnja, mogu predati potrebnu dokumentaciju u tajništvu vrtića na Gazi ili vrtića na Turnju, ovisno kojoj od ove dvije ustanove pripada objekt u koji žele upisati dijete. Pod ustanovu Dječji vrtić Karlovac pripadaju objekti Gaza, Grabrik, Park, Ledo i Novi centar, a ustanova Dječji vrtić Četiri rijeke objedinjuje objekte Rakovac, Banija, Bubamara, Dubovac, Švarča i vrtić Četiri rijeke na Turnju.

U vrtić se mogu upisati djeca od navršenih 12 mjeseci starosti pa do polaska u osnovnu školu.

Otkako je prije dvije godine svoja vrata otvorio vrtić na Turnju, koji trenutno pohađa 94-ero mališana, djelomično je riješen problem nedostatka smještajnih kapaciteta u karlovačkim vrtićima. Iako je broj neupisane djece otada znatno smanjen, situacija još uvijek nije idealna.

– Naša iskustva iz ranijih godina nam govore da uvijek bude nešto veći broj prijavljene djece od onih koje možemo upisati. Pedagoški standardi propisuju koliko djece možemo primiti, a mi ih već i s ovim brojem djece kršimo, budući da nastojimo izaći u susret roditeljima i primiti što više djece. Svejedno, određeni broj djece i unatoč tome ostaje neupisan – kaže Marina Gojak, ravnateljica Dječjeg vrtića Karlovac.

Identična situacija je i u drugoj karlovačkoj predškolskoj ustanovi. Budući da su prema vrijedećim pedagoškim standardima karlovački vrtići i dalje prebukirani, ni ove godine neće biti moguće primiti svu prijavljenu djecu.

– Ja se nadam da ćemo upisati većinu djece koja budu prijavljena, ali dosadašnja iskustva su takva da neupisano ostane od 15 do 20 posto prijavljenih. Primjerice, u vrtiću Četiri rijeke predviđena su samo četiri slobodna upisna mjesta. Ove godine će iz vrtića u školu krenuti 11 djece, no budući da smo prekapacitirani, pokušat ćemo barem donekle poštovati pedagoške standarde – pojašnjava Čale, te dodaje da će u vrtiću Banija biti 16 slobodnih mjesta, na Rakovcu i u Buba Mari po 14, na Dubovcu 13 i na Švarči 5 mjesta.

Poruka roditeljima glasi – budite strpljivi, jer često se i u rujnu otvori dodatan broj slobodnih mjesta, kada određen broj djece zbog raznih razloga ipak odustaje od jaslica i vrtića.

Zahtjevi se mogu predati radim danim od 9 do 13 sati, zaključno do 25. travnja, a zahtjevi s nepotpunom dokumentacijom neće se zaprimati. Obrazac zahtjeva možete pronaći na web stranici Grada Karlovca – www.karlovac.hr, kao i na stranicama www.vrtic-karlovac.hr i www.vrtic-cetiririjeke.hr.

Lista upisa bit će jedinstvena za obje ustanove, a prijedlog liste reda prvenstva upisa bit će objavljen krajem svibnja na objektima dječjih vrtića i mrežnim stranicama vrtića i Grada Karlovca.