Projekt “Zadruga” već dao rezultate, u planu i proširenje poslova

KARLOVAC – Osobe s invaliditetom teško su zapošljive, no zahvaljujući projektu “Zadruga”, Saveza društava distrofičara Hrvatske situacija se mijenja. Do sada je zaposleno nekoliko osoba, od toga jedna u Karlovcu, a kad posao krene, očekuje se zapošljavanje još nekoliko osoba s invaliditetom.

Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije prepoznata je kao poželjna suradnička organizacija na ovom projektu, uz Društvo distrofičara Zagreb, te Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Partneri na projektu su gradovi Zagreb i Karlovac, Područni ured zagrebačkog Zavoda za zapošljavanje te Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Ideja je potekla iz udruga, jer se u većini njih provode kreativne radionice.

Cilj je povećati zapošljivost osoba s invaliditetom, ali i njihovu socijalnu uključenost, stoga su odrađene i edukacije.Četvero polaznika završilo je edukaciju grafičkog dizajna, a u svakoj organizaciji zaposlena je jedna osoba, tako je i Gordana Jurčević zaposlena. Osim toga odrađeno je i studijsko putovanje u Bari, gdje postoji slična zadruga.

invalidi_zadruga1

Na četiri lokacije u gradu nalaze se plakati Zadruge, a to je poziv svim poslovnim subjektima kojima je potrebna promocija da se obrate, naime zahvaljujući projektu kupljena je i oprema. Radi se o sublimacijskim prešama i printeru zahvaljujući kojem se tisak radi na majicama, kapama, šalovima, čašama, šalicama, tanjurima…

Za sada interes postoji, a kad posao doista krene, u planu je i proširenje usluga, tako da bi Zadruga uskoro mogla zaposliti još nekoga, jer ovo je način da se situacija promijeni.