KABA

Stožer za obranu Vukovara: Nije moralno da se kaznenim djelima ostvaruju prava!

KARLOVAC – Traženje referenduma na kojem će se građani Hrvatske izjasniti o promjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina prema kojem se traži da je za ostvarivenje ravnopravne službene upotrebe jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine potrebno da pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovicu stanovništva na području jedinice lokalne samouprave glavna je aktivnost Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Četiri tima Stožera ovih dana obilaze Hrvatsku kako bi one koji su im pružili potporu u prikupljanju potpisa izvjestili o aktivnostima, a sinoć su bili u Karlovcu.

– Ovih dana zahtjev za raspisivanjem referenduma pokrenut je s mrtve točke, odnosno nalazi se u Saborskoj proceduri, gdje smo uspjeli nakon dugo vremena upozoravanja predsjednika Sabora Josipa Leke da je zadužen za cjelokupnu proceduru referendumskog pitanja te da se ne može od njega ograđivati, kazao je predsjednik povjerenstva za pravna i temeljna pitanja Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Vlado Iljkić.

Stožer smatra da njihov zahtjev nije neustavan, jer se takav cenzus već nalazio u Ustavnom Zakonu, ali je, tvrdi Iljkić, nečijom političkom trgovinom smanjen. Prava nisu matematika, već mi tražimo jednakost, 50 posto nacionalne manjine jednako je 50 posto većinskog stanovništva i to je cilj. Dodaje kako se ni Talijani u Istri niti bilo koja druga nacionalna manjina ne treba bojati referenduma jer su oni svoja prava ostvarili temeljem međunarodnih ugovora koji se ne mogu mijenjati promjenom Ustavnog zakona.

No ono što je Stožer potaknulo na prikupljanje potpisa i protivljenje ćirilici je moral. Odnosno ako Zakon ne sadrži moral, treba ga mijenjati.

– U Vukovaru nije moralno provoditi ovaj Zakon zato što je stečen najtežim krivičnim djelima s jasnim obrisima genocida, dakle uvjeti su potpuno moralno upitni. Ako znamo da je društveno neprihvatljivo da neko ostavri materijalna dobra putem kaznenih djela, onda kako bi bilo na takav način manjina otvari svoja prava? To je izrugivanje javnom moralu, a javni moral je Ustavno pravo, zaključuje Iljkić.

stozer_vukovar_01