U Karlovcu uskoro tvornica streljiva

KARLOVAC – Ideja o izgradnji tvornice streljiva nije nova, o njoj se duže razmišlja, no sada je projekt ušao u ozbiljniju fazu, kazao je direktor HS Produkta Željko Pavlin nakon sastanka s premijerom Zoranom Milanovićem te ministrima Rankom Ostojićem i Antom Kotromanovićem. Prema procjenama nova tvornica vrata bi mogla otvoriti kroz tri godine.

Investicija je prema dosadašnjim procjenama vrijedna oko 50 milijuna eura, no tek po izradi studije, znat će se točni trošovi, ali i lokacija. Za sada kao potencijale lokacije razmatraju se vojarne: ona u Logorištu ili Mekušju.

Tvornica streljiva strateško je pitanje svake države,a toga je svjestan i premijer Milanović koji je rekao kako je prije 20 godina bilo nevjerojatno i razmišljati o proizvodnji oružja, a danas Hrvatska ima vrlo složen proizvod zahvaljujući kojem može biti konkurentna i zarađivati.

Proizvodnjom streljiva u Europi se bavi tek nekoliko država, a podsjetimo kako HS gotovo 97 % svojih proizvoda izvozi na strana tržišta. Potencijalne kupce streljiva vide u Americi, ali i Europi, te bliskom i dalekom istoku.

Iako prodaja MUP-u te Hrvatskoj vojsci nije glavni izvor prihoda najperspektivnije hrvatske tvrtke, političari su itekako svjesni da ne smiju stajati na putu razvoja. Otvaranjem tvornice u njoj bi posao u samom početku našlo stotinjak ljudi, a to je i interes lokalne zajednice, odnosno grada Karlovca.

I dok hrvatska puška i pištolj konkuriraju na svjetskom tržištu, ne zaboravimo da je u njihovu proizvodnju uključeno 1.800 zaposlenika HS Produkta, a završetkom radova na novom pogonu još dvjestotinjak ljudi pronaći će posao. Spomenimo i kako Marko Vuković i Ivan Žabčić godišnje ulože između 50 I 100 milijuna kuna u razvoj proizvodnje.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/HS_Milanovic/*{/rokbox}