KABA

Šuica: “Vlada na potezu, EU spremna financirati štete od poplava”

BRUXELLES – Očekujem da će Vlada ovoga puta djelovati promptno, posebice sada kada imamo pisano jamstvo Komisije da će financirati štete stanovnicima područja nastradalih u poplavama i nadam se da se neće ponoviti slučaj kada je zbog nepripremljenosti informacijskog sustava za praćenje EU fondova i zbog inertnosti vladajućih u pitanje došlo čak 150 milijuna eura, naglasila je zastupnica u EU parlamentu Dubravka Šuica komentirajući odgovor Europske komisije na njezin apel iz veljače za financiranjem šteta stanovnicima koji žive na područjima pogođenim poplavama u Hrvatskoj.

– Hrvatska mora u skladu s primjenjivim pravilima EU-a o procjenama rizika prirodnih katastrofa i katastrofa izazvanih djelovanjem čovjeka utvrditi prioritete za navedeno sufinanciranje. Očekuje se da će hrvatska nadležna tijela procjenu rizika dovršiti do kraja 2015. To znači da bi se u praksi sufinanciranje iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u tom području moglo osigurati tek nakon 2015., stoji u odgovoru Šuici koji potpisuje povjerenik Komisije Johanes Hahn.

Šuica je tom prigodom pitala Komisiju i za dostupnost sredstava u EU proračunu koja bi jedinice lokalne samouprave mogle koristiti za prevenciju s ciljem izgradnje nasipa i sustava za odvodnju, na što je također dobila pozitivan odgovor. Komisija je naglasila da je neophodno strateško planiranje kako bi se koristila sredstva iz strukturnih i investicijskih fondova, što u Hrvatskoj trenutno ne postoji.

– U tu svrhu potrebno je imati strategiju, no ako Hrvatska namjerava ulagati prije dovršetka strategije, prioriteti ulaganja, njihovi očekivani rezultati i pokazatelji morali bi u okviru programa biti dobro definirani i opravdani kako bi se mogli smatrati prihvatljivima za financiranje iz sredstava EU-a, stoji u zaključku odgovora Europske komisije.

omicron