KABA

Svjetski dan zdravlja u znaku krpelja

KARLOVAC – Pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije svakog 7. travnja, obilježava se Svjetski dan zdravlja. Tema ovogodišnjeg Dana zdravlja koji je popraćen sloganom „Mala bića, velika prijetnja”, su transmisivne bolesti odnosno bolesti koje prenose vektori. Najčešći vektori u prirodi su člankonošci, kao što su muhe, komarci i krpelji.

Kako bi doprinjeli očuvanju i svjesnosti kontrole zdravlja kod ljudi starije životne dobi, Županijska organizacija HDZ-a je organizirala akciju mjerenja tlaka i šećera u krvi. Građani su mogli doznati više i o temi ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja, te transmisivnim bolestima.

Na području Hrvatske, pa tako i Karlovačke županije moguće je oboliti od Lyme borelioze koju prenose krpelji. Iako u posljednjih nekoliko godina nije zabilježen niti jedan slučaj oboljenja od ove bolesti, valja pripaziti kad se ide u prirodu. No, ako se ipak krpelj uhvati na kožu, treba biti oprezan i pažljivo ga ukloniti. Ako primjetite crvenilo oko mjesta uboda krpelja, odmah se javite obiteljskom liječniku koji će vam propisati antibiotik.

dan_zdravlja_2014_1