MGIPU: Za sada ništa od gradnje POS stanova u Karlovcu!

KARLOVAC – Iako je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja najavilo gradnju POS stanova diljem Hrvatske, te davanje dijela tih stanova u povlašteni najam, Karlovac za sada nije jedna od lokacija na kojima država planira gradnju stanova po tom modelu.

Također, gradnja POS-ovih stanova za sada nije u planu niti u ostalim gradovima na području Karlovačke županije, odgovorili su nam u Ministarstvu.

– Ističemo da je u Karlovcu po programu POS-a 2003 izgrađeno 28 stanova, u Dugoj Resi 26 stanova 2007. i Ogulinu 18 stanova 2010. godine. U slučaju da je neka jedinica lokalne samouprave (općina odnosno grad) zainteresirana za suradnju s državom u izgradnji stanova po modelu POS-a prvo mora provesti anketu da se vide stambene potrebe i interes za kupnju stanova na svom području. Jedinica lokalne samouprave za izgradnju stanova mora osigurati odgovarajuće građevinsko zemljište, uređenje komunalne infrastrukture i priključke na infrastrukturu, odnosno podmirenje troškova koji se odnose na infrastrukturu i priključke. Zainteresirana općina odnosno grad zatim se mora javiti APN-u (Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama) radi dogovora oko ustupanja zemljišta na kojem će se graditi stanovi. Jedinica lokalne samouprave zadužena je i za formiranje liste prvenstava – stoji u odgovoru koji nam je stigao iz ministarstva.

Inače, Grad Karlovac upravo provodi anketu kojom bi se trebao utvrditi interes građana na kupnju i najam POS stanova, a anketu možete ispuniti na web stranici www.karlovac.hr do kraja travnja.