web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Intelektualno vlasništvo i njegova upotreba u poslovanju: Velik interes poduzetnika za predavanje

KARLOVAC – Srednji i mali poduzetnici više računa moraju povesti o zaštiti vlastitog intelektualnog vlasništva, jedna je od poruka s predavanja kojeg su održali stručnjaci iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo. Karlovačkim poduzetnicima to je relativno nepoznato područje, a velik interes za predavanje govori kako žele saznati više.

Patenti, žigovi, dizajn, područja su to koja najviše zanimaju male i srednje poduzetnike, zaštita industrijskog vlasništva na drugom je mjestu, a interes postoji i za autorska prava, kaže Rene Kajp iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo. Na predavanju je osim osnova riječi stoga bilo i o upotrebi intelektualnog vlasništva u poslovanju malog i srednjeg poduzetništva.

Više računa treba voditi o zaštiti intelektualnog vlasništva, a mnogi ne prepoznaju da imaju osobito brendirani proizvod ili dizajn koji je atraktivan na tržištu, odnosno nisu provjerili koliko je sličan već zaštićeno, što je opasno zbog povrede prava i velike odštete koju u tom slučaju moraju platiti.

Mnogi poduzetnici žele nastup na europskom tržištu, koje je željno novih proizvoda, ali njihovi proizvodi na tom velikom tržištu nađu se ugroženi jer ljudi ne poznaju dovoljno mogućnosti patentiranja ili registracije žigova koji su uobičajen način zaštite u Europi, kaže Kajp.

Edukacija će biti još, a svi zainteresirani poduzetnici mogu se javiti u Državni zavod za intelektualno vlasništvo, gdje će dobiti više informacija.