web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Novi projekt Kinokluba: Filmski Uskrs i Vaskrs okupio mlade u Vojniću

VOJNIĆ – Radionicu dokumentarnog filma protekloga vikenda, u Osnovnoj školi Vojnić, članovi Kinokluba Karlovac održali su s učenicima 7. i 8. razreda. Radionica je održana kao prva faza Filmskog Uskrsa i Vaskrsa, novog projekta Kinokluba kojega provodi u suradnji s Gradskim kazalištem Zorin dom te pod pokroviteljstvom Općine Vojnić, Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Karlovca. Naime, ove godine rimokatolički Uskrs i pravoslavni Vaskrs padaju na isti dan, a Vojnić je općina koja ima podjednaku populaciju ovih vjeroispovijesti te je ususret obilježavanju blagdana Kinoklub odlučio upravo u Vojniću organizirati filmske sadržaje.

Desetak učenika, pod vodstvom Mateje Banić i Kristijana Protulipca, naučilo je tako osnove filmske terminologije, proces nastanka filma te su dobili ideju da snime dokumentarac o njihovoj školi. Bili su jako oduševljeni radionicom te su se ponudili da sami snimaju i sliku i zvuk. U nedjelju je Slađan Brkić i fotografirao jer ga je to zanimalo, a montažu su radili Toni Tutić i Emil Gračanin uz mentorstvo voditelja. Izrazili su i želju da ih članovi Kinokluba ponovno posjete i održe slične radionice.

f2

Film koji je nastao na ovoj radionici bit će prikazan uoči projekcija koje će biti održane kao druga faza projekta. U srijedu 16. travnja na programu je animirani film Djeca vukovi, a dan nakon igrani film Montevideo, vidimo se! Projekcije će biti održane u Domu kulture u Vojniću u 20 sati, u nekad popularnoj kino dvorani, a ulaznice se tamo mogu kupiti dva sata prije projekcije.

f1

U četvrtak će oni malo stariji moći uživati u sportsko-filmskoj poslastici. Radnja filma Montevideo, vidimo se! fokusirana je na igrače jugoslavenske nogometne reprezentacije koji su došli u poznati grad u Urugvaju gdje se održalo prvo Svjetsko nogometno prvenstvo 1930. godine. Osim samih utakmica koje je tadašnja reprezentacija odigrala tijekom prvenstva, u filmu paralelno pratimo i nekoliko drugih zanimljivih priča (što ljubavnih, što nacionalnih, što nogometno-poslovnih), a sve pod redateljskom palicom poznatog redatelja i glumca Dragana Bjelogrlića.