Kazališni plakati Dimitrija Popovića u Galeriji Studentskog centra

KARLOVAC – Umjetnik svjetske reputacije Dimitrije Popović sinoć je u Karlovcu, u Galeriji Studentskog centra otvorio svoju izložbu Kazališni plakati. Dimitrije Popović izlagao je s brojnim umjetnicima od kojih svakako izdvajamo jednog od najpoznatijih predstavnika nadrealizma u slikartsvu Salvadora Dalia. Dimitrije Popović u Karlovcu je izložo plakate koje je mahom radio za Hrvatsko narodno kazalište, uglavnom za dramu i operu. Izloženi radovi nastali su kroz dvadesetak godina. Prva suradnja 90-ih godina bila je s najpoznatijim hrvatskim koreografom Milkom Šparemblekom na baletu Pjesme ljubavi i smrti s djelima Gustava Mahlera. Bio je to njegov prvi plakat, a onda je nastala cijela serija koju Karlovčani imaju prilike vidjeti do 15. svibnja.

dp_2

– Svaka tema, kako kod redatelja proizvodi odnos prema tom djelu, tako i kod slikara traži mogućnost kako da se likovno artikulira ono što čini suštinu toga djela. Rad na plakatu, prema tome uvijek je izazovan, inspirativan i pravi je kreativni izazov kako da se likovno uobliči u jednu fiksiranu sliku ono što je na sceni u kretnji uz glazbu i tako dalje, kaže Dimitrije Popović.

Karlovačku izložbu prati katalog u kojem je tekst napisla povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Iva Körbler koja nam je prokomentirala posebno hvaljene od kritike likove žena na Popovićevim palakatima.

– Zapravo možemo reći da je Dimitrije veliki feminist. On na jedan poseban način s poštovanjem s divljenjem prilazi ženi i ženskom tijelu. Zaista smatra da je žena duhovni i životni pokretač svih bitnih situacija, koje se odnose na teme ljubavi, rađanja, smrti i svih dramatskih zapleta. On s jednom posebnom finoćom crta žensko tijelo, i zaista mnogi kritičari, a posebno kolega Tonko Marojević, su među prvima uočili da se Dimitrije naslanja na tradiciju velikih renesansnih majstora, čak i manirističkih majstora znači negdje sredina 16. stoljeća, koji su na jedan poseban način prilazili temi ženskog tijela, naglasila je likovna kritičarka Iva Körbler.

Dimitrije_Popovic_izlozba

 Kad govorimo o umjetničkom dometu Dimitrija Popovića svakako valja spomenuti da je on jedan od petnaest umjetnika, likovnih kritičara i filozofa koji su pozvani da odgovore na “Pismo Pape Ivana Palva II umjetnicima”. Odgovori su objavljeni u knjizi “Umjetnici odgovaraju Papi Ivanu Pavlu II”.