KABA

Predavanje o demokratskom načinu obrazovanja

KARLOVAC – U organizaciji Udruge Slobodna škola i Europske zajednice demokratskog obrazovanja Niklas Gidion održao je u prostorijama Centra za mlade Grabrik predavanje i radionicu pod nazivom Demokratsko obrazovanje.

Udurga Slobodna škola još je 2012. godine dobila odobrenje za osnivanje demokratske škole, a učenici i nastavnici imali su priliku iz prve ruke saznati na koji način funkcionira takva škola. Demokratska škola podrazumijeva da učenici sami kreiraju svoje vrijeme koje provode u školi, te biraju što će i kako učiti prema vlastitim interesima, kaže Dragana Bolješić Knežević. Kako nije pozanato hoće li u skoro vrijeme Hrvatska dobiti prvu demokratsku školu, za sada se samo radi na promociji ovakvog načina obrazovanja.

Postoje mnoge pozitvne stvari u ovom modelu školovanja. Učenici su sretni u takvoj školi, ja kao učitelj sam sretan, mislim da je proces učenja efikasniji, prati se strast učenika za pojedini predmet i njihovi interesi te oni uče punom svjesnošću cijelo vrijeme. Mislim da su to škole koje rade jako dobro i trebaju bolju promociju, istaknuo je Niklas Gidion.

Inače, osim što djeca imaju priliku samo upravljati svojim vremenom i odlučiti što će i koliko učiti, postoji i mogućnost dobno miješanih razrednih odjela, a ovakve škole djeluju u mnogim europskim zemljama. Djeca postaju sposobnija i uspješnija jer bave se poljima koja ih zanimaju, smatraju zagovaratelji ovog načina školovanja.