KABA

Teška godina za obrtnike: Nepovoljni Zakon o obrtu dodatno otežava situaciju

KARLOVAC – Prošla godina za obrtnike je bila izuzetno teška, samo na području naše županije ugašeno je 37 obrta, dok je u cijeloj zemlji opstanak na tržištu mnogima ugrožen. Neravnopravna konkurencija, velika davanja, ali i novi Zakon o obrtu nisu donijeli ništa dobro, pa karlovački obrtnici nisu optimistični.

Obrtništvo, o kojem se često govori kao o najžilavijoj grani gospodarstva posljednjih je godina bačeno na koljena, oni koji bi trebali brinuti o obrtnicima to ne čine, složni su karlovački obrtnici.

Sa 31. prosincem u Karlovcu je bilo registrirano 942 obrta, no već u ovoj godini petnaestak ih je zatvoreno. Udruženje obrtnika pokušava pomoći svom članstvu, no nažalost većinom su im ruke vezane.

Karlovačka županija obrtnicima pomaže raznim subvencijama, kako bi im olakšali opstanak, no najbolji partner je grad Karlovac koji brojnim natječajima i projektima pokušava pomoći svojim obrtnicima, kaže predsjednik Udruženja obrtnika grada Karlovca Davor Vinski.

Europska unija, odnosno njeni propisi i zakoni obrtnicima su dodatno otežali poslovanje, te će bez potpore države biti teško dočekati izlazak iz krize, dodaje.

Priznanja Udruženja na sjednici Skupštine dobilo je sedam obrtnika: Anđelko Gerić, Miro Tržok, Zdravko Tomašić, Ivan Krznarić, Slavko Kunf, Stjepan Valjak i Stipe Bučar, zlatnu plaketu dobili su Miljenko Vinski,Stjepan Gašpić i Miro Prugovečki, a najviše priznanje Udruženja statuu koja se dodjeljuje obrtnicima koji su dali izuzetan doprinos razvoju institucija obrtničkog sustava dobili su Željko Vuković i Darko Kišić.