Vijećnici zaključili: Prijedlog Masterplana smanjuje dostupnost i kvalitetu zdravstvenih usluga!

KARLOVAC – Ne smijemo se dovesti u situaciju u kojoj bi došlo do smanjenja Ustavom i zakonom zajamčenih prava na jednaku i ravnomjernu dostupnost i kvalitetu zdravstvenih usluga, poručeno je s današnje izvanredne sjednice Županijske skupštine, koja je održana kako bi Karlovačka županija dala svoj stav o predloženom Masterplanu zdravstva, odnosno Nacionalnom planu razvoja kliničkih bolničkih centara, klinika i općih bolnica u Hrvatskoj za period od 2014. do 2016. godine.

Povjerenstvo za zaštitu pacijenata, Odbor za zdravstvo i Savjet za zdravlje Karlovačke županije složili su se u zaključcima da prijedlog Masterplana ne znači funkcionalno spajanje zdravstvenih ustanova nego centralizaciju, da njime daljnji stručni razvoj županijskih bolnica postaje upitan, da treba zadržati, a ne smanjivati broj akutnih i palijativnih postelja, te da dovodi u pitanje postojeća radna mjesta. Da je reforma zdravstva potrebna, svi su se složili, no struka je poručila da ovakav prijedlog Masterplana zdravstva nije prihvatljiv.

No bilo je i onih koji su branili prijedlog reorganizacije. Sanacijski upravitelj OB Karlovac dr. Suad Crnica naglasio je da Masterplan znači uvođenje reda u zdravstvo i da navedeni zaključci ne odgovoraju realnom stanju. S kolegama se složio jedino u tome da je potrebno povećati, a ne smanjiti broj kreveta za palijativnu skrb.

Čuli su se i konkretni prijedlozi, tako je primjerice dr. Josip Žunić naglasio da je bitno u karlovačkoj bolnici zadržati liječenje politraume, jer bi to ujedno omogućilo i zbrinjavanje druge dvije kategorije pacijenata koje su najčešće u našoj županiji, a to su oboljeli od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma. U tom smislu predložio je pravno povezivanje sve tri županijske bolnice koje bi djelovale na tri lokaliteta – u Karlovcu, Dugoj Resi i Ogulinu.

Oporba je pak zaključcima o prijedlogu Masterplana zamjerila upravo nedostatak konkretnih prijedloga rješenja problema u zdravstvu, a mogle su se čuti i tvrdnje, koje je iznio nezavisni Mile Bionda, da je riječ o čistom politikanstvu te da bi mišljenja zasigurno bila drugačija da ovakav prijedlog Masterplana nije uputila SDP-ova Vlada. Javna rasprava  prijedlogu Masterplana otvorena je do 18. travnja. Tko je u pravu i kako će se sve to odraziti na pacijente i struku, pokazat će vrijeme, a prvi rezultati trebali se vidjeti brzo, jer kako je predviđeno, već u svibnju Masterplan bi trebali prihvatiti Vlada i Sabor, a njegova primjena krenula bi već u lipnju.

Inače, današnja rasprava županijskih vijećnika o Masterplanu zdravstva potrajala je puna 3 i pol sata. Zaključci Skupštine Karlovačke županije, u kojima stoji da će se prijedlog Masterplana loše odraziti na kvalitetu i dostupnost zdravstvenih usluga lokalnom stanovništvu, naposlijetku su usvojeni sa 29 glasova ZA, 12 PROTIV i jednim suzdržanim glasom.

masterplan1