KABA

Završen još jedan projekt razminiranja

KARLOVAC – Hrvatska je jedina zemlja članica Europske unije s problemom mina, a dok imamo minsku opasnost ne možemo ni razmišljati o razvoju, čulo se između ostalog na završetku projekta razminiranja u općini Barilović. Zahvaljujući ovom projektu uklonjeno je više od dvije stotine mina, a ukupno je razminirano područje od 17,8 kvadratnih kilometara na području pet općina.

Projekt Razminiranje na ratom pogođenim područjima vrijedan 1,5 milijun eura financirali su Europska unija i Republika Hrvatska. Karlovačka županija ima 60,5 kvadratnih kilometara minski sumnjivog područja koje se proteže kroz 12 gradova i općina.

Ovaj projekt obuhvatio je 5 zasebnih projekata razminiranja kojima je razminirano područje u naseljima Mali Kozinac i Veliki Kozinac, Petrunići, Vajin Vrh, Sabljaci Modruški, Đurin Potok, Komesarac, Pašin Potok, Bogovolja, Kordunski Ljeskovac i Lug Koranski. Karlovačka županija će ove godine za razminiranje izdvojiti 350 tisuća kuna svojih sredstava, istaknuo je župan Ivan Vučić.

Europska unija do sada je za razminiranje u Hrvatskoj izdvojila 30 milijuna eura, no cilj da Hrvatska bude bez mina do 1. ožujka 2019. godine teško će biti ostvariti bez njihove daljnje pomoći.

Ovaj projekt provodio se godinu dana, odnosno od 3. svibnja prošle godine, a naša županija trenutno se nalazi na sedmom mjestu po minskoj zagađenost u Hrvatskoj, što je veliki pomak od poslijeratnog razdoblja. Ipak, oprez je uvijek potreban, stoga se građanima preporučuje da pripaze prilikom šetnji prirodom, velik dio naše županije još uvijek je minski sumnjiv.

omicron