web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Prvi sezonci otputovali na Jadran

KARLOVAC – Na kraju ožujka karlovački Zavod za zapošljavanje konačno je evidentirao smanjenje broja nezaposlenih. Djelomično je za to zaslužan početak turističke sezone, odnosno odlazak prvih sezonskih radnika na rad na Jadran i u Njemačku na poslove u poljoprivredi.

Turistička predsezona već je započela, a prije uskrsnih blagdana, koji znače i njeno zahuktavanje, na sezonski rad u turizmu otputovali su i prvi sezonci iz Karlovačke županije, njih 40-ak, rekao nam je Žarko Vukobrat, pročelnik HZZ – Područna služba Karlovac.

Kao i svake godine većina sezonaca radit će poslove u ugostiteljstvu. Najviše njih zaposli se u kuhinjama hotela i restorana, kao konobari, sobarice, čistačice i ostali slični radnici. Za sada ih je otputovao tek manji broj, a masovniji odlazak tek slijedi. Najviše će ih otići u lipnju. Na sezonskim poslovima, bilo na Jadranu ili u inozemstvu, lani se zaposlilo 900-ak nezaposlenih iz Karlovačke županije, a očekuje se da će ovogodišnja turistička sezona biti u rangu lanjske.

No, loša je vijest da su nezaposleni s evidencije karlovačkog Zavoda za zapošljavanje, koji su se prijavili za rad u sezoni, ove godine nešto lošije prošli u procesu selekcije koju provode veliki hotelski lanci. Ipak, za one koji nisu odabrani, nade još uvijek ima, jer još postoji mogućnost da ih ipak pozovu.

Jedno je sigurno – u sljedećih nekoliko mjeseci sa Zavoda za zapošljavanje nastavit će stizati vijesti o smanjenju broja nezaposlenih, no kao i svake godine, taj trend trajat će, nažalost, samo do jeseni.