web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Izložba Josipa Vanište od subote u galeriji Vjekoslav Karas

KARLOVAC – Gradski muzej Karlovac organizira izložbu crteža, slika, kolaža i projekata akademika Josipa Vanište. Izložba će biti otvorena od subote 26. travnja do 15. lipnja 2014. godine.

Josip Vaništa (Karlovac, 17. svibnja 1924.), slikar, akademik, dobitnik brojnih umjetničkih nagrada, umirovljeni sveučilišni profesor, autor nekoliko knjiga eseja te suosnivač umjetničke skupine Gorgona, jedan je od najistaknutijih hrvatskih umjetnika. Maturirao je na karlovačkoj Gimnaziji, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Marina Tartaglie. Prvu izložbu imao je 1952. s Miljenkom Stančićem u Muzeju za umjetnost i obrt, a samostalno je izlagao u Zagrebu, Karlovcu, Opatiji, Rijeci, Osijeku i Parizu.

Izložbom se predstavlja kompleksnost Vaništine umjetničke fizionomije, te se podcrtavaju poveznice s rodnim gradom, njegovim pjesnicima i slikarima.

Popratni edukativni program održat će se u svibnju i lipnju, a namijenjen je predškolcima, učenicima osnovnih i srednjih škola, mladeži, te ostalim zainteresiranim skupinama i bit će pravovremeno najavljen, poručuju iz Gradskog muzeja.

Izložbu će biti realizirana zahvaljujući Gradu Karlovcu i Ministarstvu kulture RH.