web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Općina Draganić slavi 750 godina postojanja

DRAGANIĆ – Blagdan je Svetog Jurja i dan općine Draganić. U bogatoj, 750 godina dugoj povijesti ove općine bilo je i teških trenutaka, no Draganićaki su uvijek bili i ostali vrijedni i radišni ljudi koji su uspjeli očuvati tradiciju i kulturu plemenite općine Draganić.

Čitava ova godina posvećena je 750 obljetnici postojanja općine Draganić, a na dugu i burnu povijest na svečanoj sjednici općinskog vijeća podsjetio je predsjednik vijeća Josip Jazvac. Kmetstva ovdje nije bilo, Draganićaki su bili slobodnjaci čitavu svoju povijest, a to su ostali i danas. 1957. ukinuta je općina Draganić, a pretpostavlja se da danas u sjevernoj Americi živi više draganićaka nego li ih je u općini.

1993. ponovno je ustrojena općina Draganić, koja danas stremi novom procvatu i projektima. Pozivom na prijateljstvo, suradnju i razumijevanje, načelnik općine Stjepan Bencetić istaknuo je i dosadašnje dobre odnose sa županijom, ali i okolnim općinama.

Obećanje da će pokušati pomoći u svim planiranim projektima dao je i župan Ivan Vučić, koji je dodao da u Draganiću žive vrijedni i radišni ljudi.

Dodijeljena su godišnja javna priznanja, a priznanje za životno djelo primio je Mijo Gašpić. Program obilježavanja dana Općine nastavlja se u petak svečanim koncertom KUD-a sveti Juraj koji ove godine slavi 80 godina rada.

dan_draganic20141