web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Noć knjige u Generalskom Stolu posvećena Ivanu Pavlu II.

GENERALSKI STOL – Udruga Kovan iz Generalskog Stola već 15 godina nastoji promicati kulturu, obrazovanje, duhovnost i domoljublje, a već nekoliko godina uključeni su u organizaciju Noći knjige. Programom posvećenim Ivanu Pavlu II. u župnoj crkvi Svetog Antuna Padovanskog Genralski Stol priključio se promicanju kulture čitanja.

Književno djelo i život Ivana Pavla II. bili su glavna tema ovogodišnje Noći knjige u Generalskom Stolu. To nije slučajnost jer se na ovaj način župa, ali i udruga Kovan željela prisjetiti velikog pape uoči njegove beatifikacije.

Slika pape koju je blagoslovio kancelar Gospićko – senjske biskupije Marinko Miličević nalazit će se iznad ispovjedaonice, odnosno na samom izlasku iz crkve, kako bi papa svoj blagoslov mogao udijeliti svim vjernicima.

Udruga Kovan od svog osnutka organizator je brojnih manifestacija kao što su koncerti, izložbe, promocije knjiga, ali i događaja važnih za povijest ovog kraja. Nakon uspješne organizacije Noći muzeja, ne čudi i uključivanje u Noć knjige.

Kako je jedino u osnovnoj školi postojala knjižnici, u udruzi Kovan odlučili su 2008. godine osnovati alternativnu knjižnicu, koja do sada broji oko četiri tisuće knjiga priupljenih uglavnom donacijama. Oko ove knjižnice okupljene su sve generacije mještana.

Prostor je najveći problem, većina knjiga nalazi se u župnom dvoru, no dio je i kod članova udruge. Iz Udruge se nadaju kako će razumijevanjem općine, koja je i do sada podupirala sve njihove aktivnosti uspjeti dobiti prostor u kojem bi knjižnica mogla djelovati.