web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Vrbničko djetinjstvo dr. Marijana Pavana opisano u knjizi

KARLOVAC – “Kad san mali va školu ja hodil” naslov je knjige karlovačkog liječnika u mirovini Marijana Pavana, koja je sinoć predstavljena u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić”. Ovom knjigom Pavan bilježi sjećanje na svoju mladost u Vrbniku na otoku Krku, pripovjedajući o raznim zgodama, neobičnim ljudima i njihovim sudbinama, prirodi, životinjama, građevinama. Knjigu su, osim autora, predstavili povjesničar Milan Kruhek i novinar Mladen Muić. Marijanu Pavanu ovo nije prva knjiga, no prva je koja se bavi zavičajnom tematikom, a upravo zavičaj je nešto što nas na neki način određuje.

– Ja sam sam cijelo djetinjstvo proveo u Vrbniku, tamo sam završio pučku školu i od tamo krenuo u život. Tamo sam stekao osnove životnih promišljanja, odgoja, jednog kršćanskog i domoljubnog odgoja, kaže dr. Pavan.

Upravo ga je takav odgoj odredio kao čovjeka. Stoga je sve ono što pamti iz svojih vrbničkih dana kroz dvanaest kratkih priča poklonio čitateljima – na Krku bi rekli dobroj kumpaniji.


– To je mala knjiga, a vidjet ćete koliko je velika. Uzmite je, malo će vam mjesta zauzeti, ako je počinjete čitati u sedam sati, do pola noći ste gotovi, i prije, ali ćete je tri puta još pročitati za osam dana. Neće vam dati mira da ne pođete ovim naslovima, a ima ih dvanaest. Svaki podnaslov je jedna mala pričica koja osvjetljava prostor, vrijeme, ljude i autora koji tu priču donosi, rekao je dr. Milan Kruhek govoreći o novoj knjizi dr. Pavana.

Knjiga o vrbničkom djetinjstvu pisana je u standardnoj književnoj štokavštini jer je autor na taj način svoje doživljaje iz djetinjstva približio baš svima.


– Vrbnik, pričom i jezikom, te reprodukcijama likovnih radova i forografijama, postaje nam bliska sredina, prepoznatljiva i nezaobilazna, a i to je jedna od funkcija takozvane zavičajne književnosti. To je mirna i tiha knjiga o zanimljivim često i dramatičnim zgodama s porukom da nema alteranative temeljnim humanim vrijednostima: poštenju, radu, obitelji i duhovnosti. U sadašnjem vremenu svekolikih sumnji i traganja sa sasvim jasnim poremećenim životnim vrijednostima, ova knjiga time postaje iznimno agažirana i aktualna posebno zato jer ima jasne odgovore, rekao je prof. Mladen Muić.

vrbnik

Prof. Muić još je dodao kako ga likovno – grafičko rješenje knjige podsjeća na vitraž, a to znači da ovisi o svjetlu kojeg svaki čitatelj može pronaći u ovom djelu, koje govori o povijesnom mjestu sredinom prošlog stoljeća.

Knjiga je to koja će vas oduševiti svojom pitkošću i dječjim divljenjem, ali i zrelom komparacijom onog što je bilo nekad i onog što je danas.

– Ja ga više, Vrbnik, ne prepoznajem. Jedino u kasnu jesen ili možda u rano proljeće. Ljudi su se promijenili, način života, dal je bolje dal je gore, u materijalnom pogledu sigurno je bolje, a drugo neka procjene čitatelji, ako mogu usporediti danjašnji život prema ovome što sam ja pisao, kaže autor knjige.

Iako  dr. Pavan više ne prepoznaje Vrbnik, nosi ga u srcu, a sasvim je normalno i ljudski da se čovjek kasnije u životu rado prisjeća vremena bezbrižnih igara i da se upravo prema tom razdoblju odnosi glorifikacijski jer i pjesma kaže “Niš nima lipjeg od mog zavičaja kade sam mići va školu ja hodi”.

Marijan_Pavan_knjiga