web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Otvorena izložba Josipa Vanište: Galerija Vjekoslava Karasa bila pretijesna za sve zainteresirane

KARLOVAC – Najavljivana kao kulturni događaj godine u Karlovcu, izložba Ishodišta, Josipa Vanište opravdala je taj naziv već na svečanom otvorenju. Galerija Vjekoslava Karasa bila je pretijesna za sve koji su željeli prisustvovati otvorenju izložbe jednog od najvećih živućih hrvatskih likovnih umjetnika.

Slikar, grafičar, pisac, akademik, umirovljeni sveučilišni profesor, rođen u Karlovcu prije 90 godina, svestrani umjetnik, ali I samozatajni čovjek. Tako bismo Vaništu mogli opisati u jednoj rečenici, iako je on puno više od toga.

Njegova zadnja izložba u Karlovcu je bila 2000. godine, a najnovijom izložbom zadovoljni su i Vaništini prijatelji i suradnici. Akademik Tonko Maroević rekao je kako je u samom nazivu izložbe dočarana neraskidiva veza Vanište i Karlovca.

Vaništa je između ostalog bio suosnivač umjetničke skupine Gorgona, osnovane 60-ih godina prošlog stoljeća. Ta se skupina zalagala za alternativne oblike djelovanja, priređivala izložbe i izdavala istoimeni časopis. U kasnijem razdoblju svog života Vaništa se odlučio početi baviti pisanjem, a dobitnik je i nagrade Ivana Gorana Kovačića za književnost.

Izložba ostaje otvorena do 15. lipnja, a tijekom svibnja i lipnja bit će održan bogat popratni program, namijenjen predškolcima, učenicima osnovnih i srednjih škola, mladeži, te ostalim zainteresiranim skupinama.

vanista