web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Tesla nekad i danas u karlovačkoj Gimnaziji

KARLOVAC – Od sljedeće godine u svojim curriculumima izborne izvannastavne fakultativne nastave Gimnazia Karlovac imati će okvirnu temu Tesla, najavio je to ravnatelj Gimnazije Damir Mandić.

– Tako da ćemo imati dva izborna predmeta, jedan u kontekstu povijesti, jedan u kontekstu fizike koji će i u nazivu imati naslov Tesla. Cilj nam je ponuditi suradnju svim ostalim srednjim školama i udrugama da zajedno na neki način otkrijemo i značaj i veličinu Nikole Tesle koju on ima za cijelo čovječanstvo. Udruga Novi svijet-Urbani će u svom djelokrugu rada krenuti s promotivnim aktivnostima i suradnjom s drugim udrugama tako da vrlo brzo Karlovac saživi s Nikolom Teslom, rekao je ravnatelj Gimnazije Damir Mandić.

Inače, u Gimnaziji Karlovac danas je predstavljen projekt “Tesla-Karlovac-Croatia”. Tim povodom održano je predavanje o životu poznatog znanstvenika, koji je pohađao karlovačku Gimnaziju, snazi obrazovanja kao platformi života i stoljeću uspješnosti karlovačke Gimnazije te predavanje pod nazivom Tesla i inspiracija svjetlom i vodom.

Profesorice Gimnazije održale su predavanje o njegovom školovanju u Gimnaziji Karlovac, učilima i dokumentima. Andrea Štalcar Furač iz Udruge Novi svijet – Ubrani govorila je o Tesli u kontekstu karlovačke diplomatske putovnice kroz promo, kulturistički i medijski koncept, projektima i aktivnostima.

– Čovjek koji je obasjao svijet svoje je obrazovne temelje stekao u Karlovcu, današnjoj Gimnaziji. Trogodišnji život u Karlovcu oblikovao ga je kao osobu i kao znanastvenika bez kojeg teško možemo zamisliti komociju života danas. Stoga je neminovna povezanost tog znanstvenika i Karlovca, kazala je Marina Grčić, gradska pročelnica. Spomenula je i Teslin centar inovativnosti rekavši kako za njega postoje određeni planovi, no ovisit će o mogućnostima za prijavu na europske projekte. Dok se čekaju europski projekti Gimnazija Karlovac bit će središnje mjesto na kojem će ljudi i učenici moći doznavati o Tesli.

Inače, projekt “Tesla-Karlovac-Croatia” jedini je konkretni projekt u Karlovcu vezan uz Teslu, a zahvaljujući Udruzi Novi svijet – Urbani on će postati prepoznaljiv na europskoj i svjetskoj kulturnoj karti.