U povorci maturanata ove godine i Pokemoni

KARLOVAC – Tradicionalna karlovačka maturijada bit će održana u petak, 16. svibnja. Povorka gradom, pjesma i oproštaj sa školom bit će uljepšani šarolikim i neobičnim kostimima. Karlovački maturanti svoju norijadu obilježavaju drugačije nego u drugim djelovima zemlje, pa umjesto smišljanja majica zabavnih natpisa osmišljvaju čitave kostime.

Proteklih godina bili smo svjedoci maštovitosti karlovačkih maturanata. Gradom su šetale banane, likovi iz filmova i crtića, povijesti i nekih budućih vremena. Neki su nas kostimi nasmijali, a bilo je i onih oko kojih su se vodile i ozbiljnije rasprave.

Smišljanje maturantskih kostima nije jednostavno kao što se možda čini. Cijele godine prikupljaju se ideje za kostime, a u prvoj polovici drugog polugodišta započinju intenzivnije pripreme. Najzanimljivije ideje slažu se i izlažu na satu razrednika, a nakon detaljnog pregleda slijedi glasovanje. Tada treba pomiriti različitosti i doći do jedinstvene ideje. U ovoj situaciji ne vrijedi poslovica: „O ukusima se ne raspravlja”. Važno je i da je ideja originalna, još neviđena, a kad na red dođu boje i krojevi rasprava dostiže kulminaciju. Naravno, poželjno je da mladi kreativci imaju blagoslov roditelja i razrednika.

Nakon odluke o kostimima slijedi traženje krojača i probne verzije kostima. Kostimi na gradskim ulicama osvanu nakon Praznika rada, što drugim riječima znači da je preostalo vrlo malo vremena od ideje do gotovog proizvoda.

Ove godine sam i sama dio ovog veselog događanja. Odlučeno je. Dio sam „Tima raketa” iz poznatog crtića o Pokemonima. Od kuda baš ta ideja? To je crtani film koji smo u najranijem djetinjstvu svi gledali, a likovi u koje ćemo biti maskirani imaju izvrsnu uzrečicu: „Tim raketa opet juri k’o kometa”. Kao i oni, i mi jurimo ususret budućnosti i novim izazovima.

Barbara Ravbar