web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Želimo 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati sna; Najavljena i biciklijada za 1.5.

KARLOVAC – Osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna, još uvijek su nedostignuti san većine radnika u Hrvatskoj, iako je prošlo već više od stotinu godina otkako su 1886. godine radnici u Chicagu ustali u borbi za svoja prava. Pravo zato, ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog praznika rada održat će se pod nazivom „Zajedno za 8+8+8″, a organiziraju ga Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati, Matica hrvatskih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

Prigodno, ispred zgrade Hrvatske udruge poslodavaca u Zagrebu, poznati fotograf Šime Strikoman snimit će milenijsku fotografiju „Tri osmice” koja simbolizira poveznicu značaja 1. svibnja i sindikalne borbe za očuvanje tri osmice kroz pregovore o Zakonu o radu.

Najavio je to povjerenik Saveza samostalnih sindikata Karlovačke županije Nikola Badovinac, dodavši kako je položaj radnika u našoj županiji sličan kao i u ostatku zemlje.

– Jedina dobra stvar je da imamo sreće da imamo nekoliko tvrtki koje zapošljavaju, prvenstveno se to odnosi na HS Produkt koji je u ekspanziji, pa je zbog toga slika nepromijenjena što se tiče nezaposlenosti, čak se bilježi lagani pad nezaposlenosti. Što se tiče položaja radnika, on je bolji u tvrtkama gdje postoje kolektivni ugovori. Poruka je da se nitko ne može sam izboriti za svoja prava, jedina šansa je ući u sindikat i tako se izboriti – kaže Badovinac.

Badovinac je je ujedno pozvao građane na tradicionalnu, 21. po redu, prvosvibanjsku biciklijadu, na kojoj se i ove godine, bez obzira na vremenske prilike, očekuje velik broj sudionika iz Karlovca, Ozlja i Duge Rese.

– U Dugoj Resi okupljanje sudionika počinje u 8 sati ispred robne kuće, a start je u 8.30 sati. Drugi krak biciklijade kreće u 9.30 iz Vrhovca, odakle će preko Ozja, Slapnog, Malog Erjavca i Jaškova doći do Grduna. U Karlovcu okupljanje počinje u 8 sati ispred Karlovačke banke, a kreće se u 10 sati. Za sudionike je pripremljeno 2.000 majica, a na kupalištu Grdunac čekat će ih 2.300 porcija graha, 500 litara piva i 200 litara soka. Organizirali smo i nagradnu igru, podijelit ćemo četiri bicikla i još 15-ak nagrada naših sponzora. Sudionike će na Grdunu zabavljati Tip-top band – rekao je Badovinac, poručivši sudionicima da pripreme prigodnu odjeću i obuću, a ukoliko bude potrebno i kabanice.

Za djecu do 14 godina, dodao je, obavezne su zaštitne kacige.