web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Gradski muzej prilagođen slijepim i slabovidnim osobama

KARLOVAC – Slijepe i slabovidne od danas u Karlovcu, točnije u Gradskom muzeju imaju vodič i audio-vodič. Vodič je namijenjen gledanju i dodirivanju. Ispisan je krupnim crnim tiskom i Brailleovim pismom. Ilustracije, koje prikazuju oblik Karlovca 1579. godine i u suvremeno doba, otisnute su reljefno. Također od danas slijepi i slabovidni iscrpnija objašnjenja mogu pronaći na audio-vodiču na hrvatskom i engleskom jeziku, dostupnom na mp3 uređajima i telefonskim aplikacijama.

m1

Gradski muzej Karlovac postao je tako jedan od rijetkih muzeja u Hrvatskoj koji su izradili takav vodič.

– Od velikog je to značaja za slijepe i slabovidne osobe jer vole posjećivati kulturne ustanove koje su za takvu populaciju u našoj zemlji još uvijek na neki način zatvorene, kazali su Vlatko Golac i Mirsad Bećirović, predstavnici udruga koje na području Karlovca i Karlovačke županije okupljaju slijepe i slabovidne osobe.

Pomoć pri izradi vodiča Gradskom muzeju Karlovac dala je Morana Vouk iz Tiflološkog muzeja u Zagrebu. Ona je danas u Karlovcu podsjetila na to od koje je važnosti prilagođena komunikacija jer projekti prilagodbe kulturnih građavina u Europi više nisu novost, na žalost kod nas to nije učestala praksa.

m3

 

Ustanove trebamo prilagoditi jer promoviramo društvo jednakih mogućnosti za sve, naglasila je Vouk, dodajući da su ulaskom Hrvatske u Europsku uniju postavljeni neki drugi standardi koji će nam nametnuti prilagodbu.

Predstavnici Gradskog muzeja ravnateljica Hrvojka Božić i kustos Igor Čulig zahvali su svima koji su pomogli u realizaciji ovog važnog projekta kojeg je sanjao nekadašnji muzejski pedagog Marinko Pleskina.


m2

 

Tiskani vodič za slijepe i slabovidne je besplatan dok će ga videće osobe moći kupiti. Sva sredstva idu u fond za tiskanje i dotisak novih vodiča.