web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Izgledan novi štrajk u Adriadieselu, sudbina tvornice i dalje neizvjesna

KARLOVAC – Nakon štrajka u ožujku, koji je trajao puna tri tjedna, radnici Adriadiesela trenutno rade, ali izgledan je i novi štrajk, jer im nisu isplaćene sve dospjele plaće. Posljednje što su radnici primili bila je polovica plaće za siječanj. Ukoliko u ponedjeljak radnicima ne bude isplaćen ostatak duga, izvjestan je novi prekid rada.

-Bit će izjašnjavanje radnika o štrajku, ali ono što je sigurno je da više neće raditi bez plaće – poručuje Dragutin Vuljanić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske.

Sudbina ove karlovačke tvornice dizelskih motora i rezervnih dijelova još uvijek je neizvjesna, jer veliki posao s ruskim naručiteljem, koji je nužan za spas tvrtke, još uvijek nije sklopljen. Ima li više infomacija u kojoj je fazi međunarodni natječaj od kojeg se puno očekuje upitali smo i direktora Adriadiesela Vladimira Hristova, koji nam je rekao da bi se rezultati trebali znati do 15. svibnja.

Ukoliko ugovor s Rusima ipak ne bude sklopljen, radnici se boje stečaja. Direktor Hristov pak zagovara upravo tu opciju. Smatra da predstečajna nagodba nema smisla ako nema posla, te otkriva da je zato predložio stečaj vlasnicima tvornice. Vuljanić pak zagovara predstečajnu nagodbu i poručuje da će se boriti protiv stečaja.

Isplate u ponedjeljak sigurno neće biti, najavio je direktor Hristov, te dodao da radnici novac mogu očekivati krajem idućeg tjedna. Štrajk, poručio im je, neće pomoći da dobiju svoj novac, već bi, upravo suprotno, mogao imati negativne posljedice zbog dojma nesigurnosti koji ostavlja na potencijalne naručitelje.