Renudlića zbog ostavke prozvao i Ivan Mateša, nekadašnji dogradonačelnik Slunja

SLUNJ – Ostavka slunjskog gradonačelnika Željka Rendulića izazvala je burne reakcije javnosti. Osim koalicijskih partnera s kojima je lani dobio izbore i SDP-ovaca, reagirao je Ivan Mateša, nekadašnji dogradonačelnik Slunja. Njegovo pismo bivšem gradonačelniku Renduliću, ali i svim građanima Slunja, prenosimo u cijelosti.

“Dana 30. travnja 2014. godine gradonačelnik Slunja Željko Rendulić podnio je ostavku na dužnost gradonačelnika. Kao razlog podnošenja ostavke naveo je „obavijest MORH-a da neće plaćati komunalnu naknadu za Vojni poligon Eugen Kvaternik”, čime Grad ostaje bez 30 posto proračunskih prihoda.

Prisjetimo se, prije godinu dana na izborima za gradonačelnika Slunja najviše glasova dobio je Željko Rendulić kao nositelj nezavisne liste Proljeće. U predizbornoj promidžbi davao je obećanja za koja je realan promatrač vidio da su neostvariva. Ali tako je u promidžbi, a stvarni život koji dolazi poslije izbora je drugačiji.

Kao obnašatelj dužnosti u gradu Slunju u težim vremenima slobodan sam postaviti pitanja gradonačelniku u ostavci: što bi se dogodilo s narodom da smo davali ostavke u puno težim situacijama, kada su granate padale po Slunju, kada smo bili u progonstvu, kada smo se vratili na zapaljena i porušena ognjišta?

Gradonačelniče u ostavci, kada smo došli u progonstvo nismo imali ništa, ni prostora, ni proračuna, nismo znali što nas čeka sutra, ništa nismo imali osim volje za životom, radom i povratkom. Tadašnje slunjsko čelništvo nije dalo ostavku i nije se povuklo, već je svakodnevnim radom okupljalo prognano pučanstvo. Raspitivali smo se gdje su smješteni naši ljudi, obilazili ih od Brača do Istre, Slavonije i Zagorja. Dok su jedni tražili smještaj za prognane, drugi su tražili prostor za općinske službe, treći su okupljali sposobne za vojsku i policiju, četvrti su ….

Možda ti se čini da je to sve išlo samo od sebe i bez poteškoća. Ne, nije, bilo je i te kakvih poteškoća i problema. Ponekad nam se činilo da se problem neće riješiti, ali nije se odustajalo. Pitaj Stipu Poljaka, Vladimira Katića, Ivicu Kukuruzovića, Josu Medveda, Franju Franjkovića, Ivicu Mlađena, Milana Skukana-Ajku, Ivanku Magdić, Tomislava Štrka, Ivicu Pavlešića, Dragana Hazlera, Ivana-Ivka Rendulića, spominjem samo neke osobe koje su obnašale odgovorne dužnosti, kako je bilo obnašati dužnosti povjerenika Vlade, gradonačelnika, zapovjednika u postrojbi, načelnika policijske postaje, zamjenika gradonačelnika, tajnika Crvenog križa…

Gradonačelniče u ostavci, kada smo se poslije Vojno-redarstvene akcije Oluja vratili na spaljeno i srušeno, nismo imali nikakve milijune kuna i nitko nam nije garantirao milijunske proračune. Možda ti se čini da je i tada sve išlo smo od sebe. Nije išlo ništa samo od sebe, i koliko puta smo se sa nekog sastanka iz Vlade i raznih ministarstava vratili tužni i žalosni. I baš tada, ti osobno si nas tako jako kritizirao, napadao pa čak i optuživao, a ne jednom si nas obnašatelje dužnosti u gradu Slunju optuživao kako ne volimo svoj grad.

Gradonačelniče u ostavci, poslije ovih riječi zasigurno očekuješ napad, optužbu i osudu.

Ne, ja te ne želim kritizirati, a još manje optuživati i osuđivati. Dijelom te i razumijem i zato te želim pozvati da još jednom dobro razmisliš, i ako je stvarni razlog podnošenja ostavke obavijest MORH-a da neće plaćati komunalnu naknadu za vojni poligon pozivam te da ostavku povučeš i nastaviš dalje obnašati dužnost na koju te je narod izabrao. Ponavljam: ako je to stvarni razlog. Živio je Slunj i živjet će bez te naknade.

Osobno se stavljam na raspolaganje za izvršavanje određenih poslova, u domeni svoje struke i znanja, a koji su u interesu Slunja i Slunjana. Na to su spremni i mnogi drugi, pokaži svoju veličinu, kao gradonačelnik okupi sve stranke i pojedince da svi zajedno damo svoj doprinos boljem i sretnijem životu u našem Slunju, simbolu hrvatskog domoljublja, junaštva, radinosti i zajedništva. Bilo je i težih situacija i vremena. Budimo primjer drugima.”