Antifašisti obilježili godišnjicu oslobođenja Karlovca

KARLOVAC – Na današnji dan prije 69 godina pripadnici Narodnooslobodilačke borbe ušli su u Karlovac. Oslobođenje Karlovca i protjerivanje fašista iz grada poklopilo se s borbama u ostatku Europe, te se današnji dan obilježava kao Dan Europe. Tim povodom kod Spomenika žrtvama fašističkog terora u karlovačkom Šancu Savez udruga antifašističkih boraca i antifašista Karlovačke županije, kao i Udruga antifašističkih boraca grada Karlovca položili su cvijeće i zapalili svijeće za sve žrtve 2. svjetskog rata, ali i Domovinskog rata.

Iz udruge su apelirali i zamolili predstavnike Grada i Županije da ih podrže u početku primjene Ustava i Deklaracije o antifašizmu, jer odgađanje i ignoriranje treba prestati, poručili su antifašisti.

Današnji je dan veliki dan čovječanstva. To je dan pobjede ljudskosti nad zlom, naglasio je zamjenik karlovačkog gradonačelnika Dubravko Delić.

Na ovoj velikoj obljetnici bio je i saborski zastupnik Josip Benčić, koji je podržao inicijativu da se do idućeg susreta na istom mjestu, na 70. godišnjici oslobođenja Karlovca, obnovi Spomenik žrtvama fašističkog terora, koji je izradio Vanja Radauš.

Nakon ove svečanosti okupljeni su krenuti u Veljun gdje je održana komemoracija civilnim žrtvama ustaškog terora. U Veljunu je, naime, na današnji dan 1941. godine ubijeno 525 Srba iz Veljuna i okolice.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/antifasisti_oslobodjenje/*{/rokbox}