I karlovački poljoprivrednici u raspravi o modelu isplate poticaja

KARLOVAC – Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je aktivnosti za odabir modela poticanja u sklopu Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije te u vezi s tim organizira javne rasprave u jedinicama lokalne samouprave kako bi se raspravilo o modelima isplate poticaja koji su definirani novom Zajedničkom poljoprivrednom politikom. Ona u Karlovcu održana je danas u Velikoj gradskoj vijećnici.

Hrvatska do 1. kolovoza ove godine mora izabrati modele poticaja, a osim onih koji su jedinstveni za sve zemlje postoje i pitanja na koja svaka država mora izabrati neke od modela koji su ponuđeni, a koji su specifični za svaku državu pojedinačno.

Cilj Ministarstva poljoprivrede je da se izaberu modeli koji će strateški dugoročno utjecati na povećanje proizvodnje te očuvanje i poticanje pojedinih specifičnih proizvodnji, koje su tijekom proteklih godina bile posebno zaštićene kroz nacionalni sustav potpora. Novim modelom želi se u poljoprivrednu proizvodnju uključiti što veći broj mladih poljoprivrednik.

Iz ministarstva poručuju da sredstava za poticaje ima dovoljno. Financijska omotnica iz Ugovora o pristupanju je 373 milijuna eura, a dogovoreno je i dodatnih 15% iz Programa ruralnog razvoja. U ministarstvu su zadovoljni odazivom na javnu raspravu.

Na današnjoj raspravi proizvođačima je objašnjeno kako se uz novi model izravnih potpora otvaraju i velike mogućnosti kroz drugi stup zajedničke poljoprivredne politike – ruralni razvoj te da Hrvatska ima priliku kao članica Europske Unije iskoristiti svoje potencijale i mogućnosti za povećanje konkurentnosti.

poljoprivreda_rasprava_2