Karlovac se neće kandidirati za EU prijestolnicu kulture

KARLOVAC – Jedan hrvatski grad bit će europska prijestolnica kulture 2020., no, to neće biti Karlovac. Europski parlament je sredinom travnja izglasao produženje programa Europske prijestolnice kulture za razdoblje nakon 2019. godine. Tim ishodom hrvatskim i irskim gradovima, budući da su te zemlje na redu 2020. godine, omogućeno je da se kandidiraju za nositelja prestižne titule.

Program Europska prijestolnica kulture započeo je još 1985. godine, a od 2011. ovaj hvalevrijedan naslov nose po dva grada iz dvije različite zemlje. Proces kandidiranja za europsku prijestolnicu kulture kreće šest godina prije samog proglašenja. Gradovima koji će se kandidirati ostalo je tako malo vremena za pripremanje kandidature. Upravo je to razlog zbog kojeg se Karlovac na ovaj korak neće odlučiti.

Titula europske prijestolnice kulture svim dosadašnjim nositeljima donijela je opipljivu materijalnu i marketinšku korist kroz rast domaćih i stranih ulaganja te turizma. No, u Gradskoj upravi smatraju da bi Karlovac mogao profitirati i od toga da neki od gradova u našoj blizini postane Europska prijestolnica kulture.

Usprkos nesudjelovanju na ovom natječaju, Karlovac se može pohvaliti velikim turističkim projektom, u kojem se našao s poznatim europskim destinacijama.

– Karlovac je već sad stavljen na kulturnu turističku rutu pod nazivom Fortikultura i zajedno ćemo s iznimno vrijednim gradovima biti na jednoj tematskoj ruti. To je onda dobra reklama za one koji će doći u jednu od Europskih prijestolnica kulture u Hrvatskoj, da posjete ujedno i naš grad, kazala je Marina Grčić, gradska pročelnica za investicije i europske fondove.

Koji grad će ponijeti titulu prijestolnice kulture doznat ćemo tek za godinu i pol, jer nakon prvog kruga natjecanja, odluka o ulasku u drugi krug bit će donesena tijekom 2015. Ime pobjednika znat će se tako tek počekom 2016. godine.