Karlovac je najbiciklistički grad u Hrvatskoj

KARLOVAC – Peto priznanje gradu Karlovcu i to u nepunoj prvoj godini novog mandata dodijeljeno je jučer u Zagrebu. Radi se o nagradi najbiciklistički grad u Hrvatskoj koja je dodijeljena u sklopu projekta Mobil 2020. U konkurenciji 10 hrvatskih gradova, Karlovac je ocjenom stručnog žirija proglašen najboljim.

U Karlovcu ukupno postoji 38 691 metar biciklističkih staza odvojenih od kolnika, no to nije bio jedini kriterij za dobivanje nagrade. Ocjenjivalo se i prostorno i urbanističko planiranje, uređenje infrastrukture, promocija i edukacija. Projekt Mobil 2020 provodi se u 11 zemalja sjeverositočne Europe s ciljem povećanja udjela bicikala, smanjenjem emisije štetnih plinova te povećanjem sigurnosti biciklističkog prometa.

Karlovac je još 2012. godine krenuo u sustavno rješavanje biciklističkog prometa, označene su gotovo sve staze, većina biciklističkih staza koje su se nalazile na kolnicima, premještene su na nogostupe tamo gdje nije bilo preopterećenje pješačkim prometom. To je u prošloj godini rezultiralo i smanjenjem broja prometnih nesreća u kojima su stradavali biciklisti za 30 posto.

Još jedan od razloga dobivanja nagrade su biciklističke usluge poput registracije bicikala, servisi, info pultovi te organizacija predavanja, koordinirane akcije grada, HAK-a i PU karlovačke, kao i brojne biciklijade među kojima je i prvomajska biciklijada, inače najmasovnija u Hrvatskoj.

– Važno je da ova nagrada ne ostane statična, već da pokrene ljude, prvenstveno mlade, da ih potakne da se odvoje od računala i krenu voziti bicikl. Nagrada nas upravo na to motivira i poticaj je da ovo bude jedna obiteljska priča, napomenuo je gradonačelnik Damir Jelić.

Važno je naglasiti da će se nastaviti raditi na daljnjem napredovanju razvoja biciklizma. Kao dugoročni plan istaknuta je izrada nove biciklističke mreže no za nju je za četverogodišnje razdoblje potrebno oko 4 milijuna kuna. Prvi plan tako je da se u dvije godine dobije 14 kilometara novih biciklističkih staza za što je pak potrebno 267 tisuća kuna, zaključio je Miloš Đanković, voditelj Odsjeka za prometno – tehničku djelatnost i održavanje nerazvrstanih cesta u Gradu Karlovcu.

Kao nagrada, Karlovcu su dodijeljena dva bicikla, a na naš upit kome će biti dodijeljeni, gradonačelnik nije još htio otkriti.

– U Karlovcu ima jako puno ljudi u potrebi pa mislim da vam ova rečenica govori i više nego dovoljno kome će bicikli biti dodijeljeni, napomenuo je Jelić.