web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Novi projekt Veleučilišta: Edukacijom do veće i bolje proizvodnje sira

KARLOVAC – 30-ak proizvođača sira s područja Karlovačke županije i jugozapadne Slovenije steći će nova tehnološka i poduzetnička znanja. To bi naime trebao biti završni rezultat projekta Naprijed u kojem aktivno sudjeluje Veleučilište u Karlovcu kao partner.

Osim Veleučilišta u projekt su uključeni Centar biotehnike i turizma Grm iz Novog mesta, Razvojni centar Novo mesto, Visoka škola za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski i Udruga malih sirara Karlovačke županije Korni. Vrijednost projekta je nešto više od 200 tisuća eura, a traje godinu dana. Između ostalog po završetku projekta trebali bi biti osnovani centri izvrsnoti u Karlovcu i Novom mestu.

Osim rada s proizvođačima sira i poticanja buduće proizvodnje projekt je usmjeren u prema edukaciji potrošača, ali i obuci trenera senzorike, odnosno kušača sira.

bojan_matijevic

Devet odobrenih proizvođača sira pod posebnim uvjetima okupljenih oko udruge Korni u svom radu suočavaju se s brojnim problemima, stoga se nadaju da će i ovaj projekt pozitivno utjecati na rješavanje.

Podsjetimo kako ovo nije prvi, a prema najavama ni zadnji europski projekt karlovačkog Veleučilišta, koje ide u najboljem smjeru da naš grad učini pravim studnetskim centrom.

Ovaj projekt trebao bi pridonjeti napretku sirara u obje zemlje, te potaknuti veću i bolju proizvodnju, ali i dovesti do certifikata nužnih za dalju distribuciju proizvoda.