web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Adriadiesel u blokadi, a radnici na čekanju

KARLOVAC – Napeta situacija u Ukrajini i najava američkog predsjednika Baracka Obame da će Rusiji uskratiti neke povlastice koje uživa u trgovinskim odnosima sa SAD-om utječu i na gospodarstvo u našoj zemlji. Sve to utječe i na poslovanje hrvatskih tvrtki koje posluju s Rusijom. Jedna od takvih tvrtki je i karlovački Adriadiesel.

Da je netko radnicima Adriadiesela rekao da će im 2014. godina donijeti borbu za plaću i čekanje posla kod kuće, svatko od njih bi sigurno rekao da je to nemoguće. Čini se da je ipak moguće, jer, pogon je zatvoren, strojevi ugašeni, a 200 radnika je poslano kućama. Iako se jučer sastao Nadzorni odbor tvrtke rješenje za Adriadiesel nije pronađeno. Budući da ugovor s ruskim investitorom još uvijek nije potpisan, radnici su u strahu da bi tvrtka mogla otići u stečaj. No, radnike zabrinjava i činjenica da jedan od suvlasnika, tvrtka Jadranska ulaganja, još uvijek upravljačka prava nije predao Karlovačkoj banci, iako su se drugi suvlasnici s time složili.

Radnici Adriadiesela su još jednom ponovili da su spremni raditi i žele spasiti tvrtku i svoja radna mjesta. Posla ima, no, tvrtka je trenutno u blokadi.

Radnici su nedavno dobili polovicu plaće za siječanj, te u ponedjeljak nastavljaju pregovore za isplatu zaostalih dugovanja. Za čekanje su se odlučili jer smatraju da bi manje štete tvrtki nanijeli na čekanju nego u štrajku.